Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, november 23, 2010

Twee Loonse wijkagenten zwaaien af



Kaatsheuvel – Eind deze maand verdwijnen twee vertrouwde gezichten uit het straatbeeld van Kaatsheuvel en Loon op Zand. Wijkagenten Ed Dermoise, die tien jaar e,en wijk in Kaatsheuvel had en hét gezicht van het kerkdorp Loon op Zand, Harry Houtepen, gaan beiden met vervroegd pensioen. Dermoise wordt opgevolgd door Kim Waltman, Houtepen door Eric van Dun.

De scheidende wijkagenten traden in 2000 aan als fulltime wijkagent. “Toen bepaalde we nog onze eigen agenda. Maar daar is nu weinig meer van over”, zegt Houtepen. “Ik kon me toen nog volledig inzetten voor de wijk Pannenhoef, die in de jaren een metamorfose heeft ondergaan”, vult Dermoise aan. Beiden betreuren het dat de functie van wijkagent uitgehold is. “We worden nu ingezet bij de noodhulp en binnen het team gaat veel capaciteit verloren aan betaald voetbal. En we kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn”, stelt Dermoise. De agenten, die beiden met een moordzaak in hun wijk geconfronteerd werden kijken met meemoed terug naar de tijd dat Loon op Zand nog een zelfstandig team was.

Volgens beide heren was het werken op het bureau aan de Europalaan in Kaatsheuvel veel intiemer. Ook de bureaucratie legt een zware claim op de wijkagent. “Als een jochie van tien ergens iets wegneemt, ben je een hele avond bezig met de aangifte. Eerst moet er een advocaat komen voor het kind en dan moet je met een traag computersysteem het papieren werk nog doen. En dat voor 3,50 euro!”, stelt Houtepen. Volgens de wijkagenten individualiseert Nederland en wordt daardoor een groot gedeelte van hun tijd in beslag genomen door bemiddeling bij relatieproblemen en burenruzies. Ook komen veel meldingen binnen van overlast door hangjongeren.

Volgens de agenten denkt de burger al snel dat er gedeald wordt. Maar volgens hen komt het veel voor dat jongeren drugs voor anderen gaan kopen en voor de verspreiding onder de jongeren zorgen. “Misschien is een coffeeshop in het dorp op wel de oplossing”,stelt Houtepen. De oorzaak van alle overlast is voor hen duidelijk: Veel kinderen worden aan hun lot overgelaten en zijn de hele dag op straat en de ouders weten niet waar ze uithangen. Vanaf 12 jaar wordt er gerookt, alcohol gedronken en drugs gebruikt. “Met energiedrankjes stuitert de jeugd de dag door om ergens laat op de avond of diep in de nacht naar huis te gaan. En als ze dan iets uitgespookt hebben krijgen wij te horen dat die van ons dat niet doet”, stelt Houtepen.

Volgens Dermoise reageert de burger erg verschillend op hangjongeren. “Sommige mensen lopen er gewoon naar toe, en anderen lopen er met een grote boog omheen”. Beide heren gaan na een lange staat van dienst genieten van hun vrije tijd. “Ik ga opa spelen”, grapt Houtepen. Dermoise huisvader, want zijn vrouw werkt nog. Ook gaat hij zijn hobby fotografie weer oppakken.

Nieuwe indeling wijken
Eric van Dun: Loon op Zand, De Moer en De Draaiboom
Jan van Eijndhoven: Kaatsheuvel Centrum, Woonwagenkamp, Industrieterreinen de Kets en omgeving Berndijksestraat
Kim Waltman: Heikant, Loonse Vaert, dÓude Ommedraaier, De Els en buitgengebied ten noorden van Europalaan.

Bron: Brabants Daagblad Auteur: Jan in 't Groen