Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, november 05, 2010

Twee 'rivaliserende' harmonieen schrijven historie



Kaatsheuvel – Meer dan anderhalve eeuw waren de Koninklijke Harmonie Kaatsheuvel en De Koninklijke Harmonie Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand aartsrivalen. Die tijd is voorbij. Op 21 november geven de orkesten, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Muziekfederatie, gezamenlijk een concert in de Tilburgse Concertzaal.

Omdat Sophia’s Vereeniging de Federatie mee opgericht heeft, werd ze gevraagd een jubileumconcert te geven. De bekende dirigent van Sophia, Heinz Friesen, opperde het idee om het concert samen te verzorgen met de ‘zustervereniging’ uit het andere kerkdorp. “We vonden het idee verrassend maar ook fantastisch”, zegt de preases van Harmonie Kaatsheuvel, Joop Bisselink.

Volgens hem is de rivaliteit tussen de kerkdorpen en vooral de harmonieën aan het verdwijnen. Maar toch vinden volgens hem de wat oudere leden het heel apart. Vroeger zeiden ze in Loon: “In Kaatsheuvel maken ze me ziek, en in Loon maken ze muziek. Nu kunnen ze de muziek die Kaatsheuvel maakt ook waarderen”, aldus Bisselink.

Volgens Sophia’s voorzitter Peter Essers wordt het tijd om samen te gaan werken. “Aan die rivaliteit hebben we niets”. Toch kan Bisselink het niet laten om nog even een grap te maken over het affiche waar Sophia in de aankondiging bovenaan staat: Het lijkt nu wel dat Sophia in ons voorprogramma zit, maar zo moeten de mensen dat niet zien”, zegt hij met een brede grijns op zijn gezicht.

Volgens Essers is samenwerking noodzakelijk. Zeker nu het Rijk en de gemeente flink wil gaan bezuinigen op subsidies. “Het is niet alleen dat de regering de subsidies wil korten, maar ook de beperking van de giftenaftrek zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt om sponsoren te vinden. Hier moet nog eens goed naar gekeken worden”,aldus de politicus.

Voor het concert heeft Harmonie Kaatsheuvel violist Jasper van Rosmalen ingehuurd. Sophia wordt bij het nummer ‘De slag bij Waterloo’, bijgestaan door verteller Jurriaan van der Veen, die in de huid van Napoleon kruipt. Een saillant detail is dat het nummer is gecomponeerd door Mathijs Kessels, de vader van de vermoorde Marietje Kessels. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar bij de verenigingen.