Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, december 13, 2010

Kaatsheuvel loopt uit voor Betlehem

Kaatsheuvel - Aan de poorten van de stad Bethlehem hou­den vier poortwachters de wacht. In prachtige uniformen met speer en schild wachten ze op een hoge gast die op doortocht is om zich in te laten schrijven. Rond 13.30 uur arriveert een hooggeplaatst persoon met een baard van een paar dagen en in slordige kleding. Het blijkt bur­gemeesterWim Luijendijk te zijn, die zo zijn opwachting maakt op de kerstmatinee van buurtschap Gasthuisstraat-West in Kaatsheu­vel.

De hoogwaardigheidsbekleder krijgt meteen een scheerbeurt van een barbier en wordt voorzien van nieuwe kleding. De burgemeester brengt daarna een bezoek aan ko­ning Herodes die op een hoge baar, omringt met jonge maagden, zich laat verwennen. Overal lopen tollenaars bij wie de bezoekers euro’s in kunnen wisse­len tegen een leren zakje met duka­ten, waarmee betaald kan worden.

Jozef en Maria lopen met hun ezel door de straat en trekken vooral de aandacht van de kleintjes. In de heerlijk verwarmde herberg zit Guusje van de Ven (3,5) aan een stukje brood. „Hij vindt de soep te pittig”, zegt zijn moeder Anouk. In een aparte tent wordt het kerst­verhaal voorgedragen. Met een gro­te ster in de hand zingen de klein­tjes ‘Er is een kindeke geboren op aard’. Een magiër toont het pu­bliek haar werk. Maar alleen de magiër kan het lezen.

Veel belang­stelling is er ook voor het knopen van visnetten door Britt Makkinga van de IJzertijdboerderij uit Don­gen. Het centrum van het gebeu­ren is het atrium waar onder meer de verenigingen Dydans, De Le­vensgenieters en La Jeunesse optre­den. De verwarmde tent is afgela­den vol.

Op een muurtje zit FienWijgerde van de organisatie even uit te rus­ten. Ze is verantwoordelijk voor het welzijn van de vele vrijwilli­gers. „Het is een race tegen de klok geweest, met al dat naaien van die kleding tot zaterdag laat. Ik ben ka­pot!”, verzucht ze. Maar toch trekt ze er weer op uit om de mensen die de kinderen een ritje laten ma­ken op een kameel van een brood­je te voorzien. Stef Clement (8) vindt het maar wiebelig. „De schaapjes rennen gewoon weg”, roept de kleine Hoelke Brekel­mans ( 3) bij het zien van de schaapherders en hun honden Brenda en Key. Het joch vindt het prachtig.

Als de avond valt trekt ie­dereen naar de kerststal waar sa­men met alle Kaatsheuvelse koren indrukwekkend het ‘ Stille Nacht’ gezongen wordt en kindje Jezus in de kribbe wordt gelegd. „ Gewel­dig! Dit is zo prachtig, dit mag niet bij één keer blijven”, zegt Kees van Mosselveld. Fantastisch dat ze dit zo voor elkaar hebben gekregen”, reageert Tonny vanWezel enthou­siast.

Buurtschap Gasthuisstraat-West heeft zich met deze bijzonder ge­slaagde eerste editie van het Kerst­matinee zich wederom op de kaart weten te zetten. De organisatie gaat zich beraden om het evene­ment nog eens te herhalen. „Maar we moeten eerst van dit succes bij­komen”, zegt Helma van Geenen.

Bron: Brabants Dagblad Auteur Jan in t Groen