Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, juni 04, 2011

Imago Loon op Zand staat op het spel (ANALYSE)

Hoeveel tegenvallers kan Loon op Zand nog aan? De gemeente incasseert de ene financiële dreun na de ander. Loon op Zand moét fors bezuinigen én snel. Belangrijk is ook dat de gemeente in eigen huis orde op zaken gaat stellen om straks niet te verzuipen in de financiële ellende.

Gemeenten in heel Nederland worstelen met tekorten en bezuinigingen. Ze zitten met dezelfde financiële pijn: meer taken en minder geld van het rijk. Dat wringt. In Loon op Zand is het niet anders.

Alleen spelen hier ook nog heel andere problemen. De resultaten van de grote financiële schoonmaak in Loon op Zand dreunen nog na. Bij het doorspitten van de begroting kwamen verschillende financiële lijken uit de kast. Of zoals in de politieke wandelgangen wordt gezegd: een heel kerkhof.

De onverwachte tegenvallers die aan het licht kwamen, hadden bijvoorbeeld te maken met misrekeningen bij automatisering (ict) en toeristenbelasting. Ook bleken de afgelopen jaren veel bezuinigingen helemaal niet gehaald te zijn, en zijn ze soms zelfs helemaal niet te realiseren. De controle hierop heeft duidelijk gefaald.

Niet voor niets nemen sommige politici zelfs het woord crisis in de mond. De schaamte is duidelijk groot.

De beschuldigende vingers wijzen diverse kanten op. De één ziet het het als een erfenis uit de tijd van voormalig wethouder van financiën Hans Waijers (CDA), de ander vindt dat het huidige college veel te verwijten valt.

Volgens wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, financiën) zijn inmiddels stappen gezet om herhaling te voorkomen. Het is dan ook alle hens aan dek. De jaarrekening 2010 sloot af met een tekort van 2,8 miljoen euro. En dit jaar dreigt weer een fors tekort. Tot overmaat van ramp is de gemeente recent ook nog eens geconfronteerd met een tegenvaller van zes ton, dit keer veroorzaakt door zaken (Wmo en de intergemeentelijk sociale dienst ISD), waar de gemeente naar eigen zeggen geen invloed op heeft. Om de tekorten (deels) op te vangen wil het college maar liefst een kleine 4 miljoen euro uit de algemene reserves halen. Van de 5,6 miljoen in deze pot blijft dan ruim 1,6 miljoen euro over. Veel verder leeg plunderen kan niet meer. De rek is eruit.

Het college is ook onmiddelijk in eigen huis gaan bezuinigen. Maar daar redt de gemeente het nog niet mee. De gemeenteraad zal straks echt met de billen bloot moeten. Ze moet op zoek naar 1,5 à 2 miljoen aan besparingen. De tijd van boterzachte, vage bezuinigingen is voorbij. Pijnlijke besluiten zijn onontkoombaar.

Op de achtergrond speelt ook nog de hele discussie over het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. Ook daar worstelt de gemeente flink met de kosten. Een dreigend tekort op het accommodatiebeleid dwingt de gemeente tot aanpassingen van de ambitieuze plannen voor het dorpshart.

De gebouwen bij de Markt liggen al een hele tijd plat, maar nog altijd is niet bekend hoe het nieuwe dorpshart er nu precies uit komt te zien. Het gapende gat in het Kaatsheuvelse centrum zorgt in ieder geval voor veel discussie en verbazing bij de man en vrouw op straat.

Het imago van Loon op Zand heeft een flinke opdoffer gekregen door de reeks van tegenslagen. De gemeente moet dus niet alleen heel hard op zoek naar geld, maar ook nog eens het vertrouwen zien terug te winnen in deze lastige tijd. Loon op Zand wacht een loodzware missie

Bron: Brabants Dagblad