Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, juli 05, 2011

Levensecht schilderij en volle knapzak

DE MOER – Bij het kruispunt Moer­sedreef- Middelstraat en Nieuwe­weg in De Moer is een bijzonder landschapsschilderij te zien. Het is levensecht, want alleen de houten lijst staat er. Wie naar het schilde­rij kijkt ziet dus het echte land­schap op de grens van de gemeen­ten Loon op Zand en Dongen. Dat cadeau van de honderdjarige ZLTO, afdeling Dongen-Loon op Zand, werd zondag onthuld door de burgemeesters Simone Dirven (Dongen) enWim Luijendijk (Loon op Zand). Bij het schilderij staat ook een rustbankje: een ge­schenk van de twee gemeenten aan eeuweling ZLTO.

Als om 10 uur de burgemeesters het bankje officieel aan de eeuwe­ling aanbieden, melden zich al de eerste deelnemers voor de ‘ Knap­zakroute’ bij de boerderij van de fa­milie Van Dorst aan de Vaartweg in Dongen om een hapje te eten.

Zo vroeg had de organisatie nog niet op gasten gerekend. „We heb­ben ze maar doorgestuurd naar een van de negen agrarische bedrij­ven die de deuren geopend heeft voor de ‘ Knapzakroute’, een fiets­tocht over 30 kilometer.” Rond 13.30 uur is het druk bij de kippen­fokkerij van Elly en Bert de Kort aan de Blauwloop in Loon op Zand. Vooral de tienduizend Vol­waardkippen die buiten lopen trek­ken veel bekijks. „ Ons bedrijf is aangepast aan de eisen van deze tijd. Maar er is nog veel onwetend­heid onder de mensen”, zegt De Kort. Toch zijn er tussen de bezoe­kers kenners. „ Dus deze kippen krijgen geen antibiotica?”, vraag Jo­pie Jansen uit Bavel. De Kort beves­tigt dat. Een paar kilometer verder­op krijgen de bezoekers bij de fa­milie Smulders in De Moer een de­monstratie hoe een koe door een robot geborsteld wordt. „ Kijk eens hoe die koe geniet”, roept Marlene Lichthart uit Oosterhout.

Rond 14.30 uur is het terras van Bertie en Kees van Dorst aan de Vaartweg in Dongen vol. Mensen kunnen voor 3 euro een driegan­genmenu bestellen, samengesteld uit in de streek gekweekte produc­ten. „ Dit is een prachtige promotie voor de landbouw en veeteelt”, merkt Giem de Bont uit Made op.

Zo’n duizend fietsers keren rond 16 uur, onder de indruk van wat het platteland te bieden heeft en met volle knapzak, huiswaarts.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen