Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, juli 01, 2011

Roep om tempo en lef bij dorpshart

KAATSHEUVEL – De inwoners moe­ten snel helderheid krijgen over de nieuwe invulling van het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. De ge­meenteraad riep gisteravond op­nieuw op tot tempo, creativiteit en lef. Het college wacht nog een zwa­re missie. Eind september moet in grote lijnen duidelijk zijn hoe het Kaatsheuvelse centrum er straks uit komt te zien. Bij de politiek le­ven volop ideeën voor het dorps­hart. Wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) waarschuw­de wel voor het bedenken van te veel alternatieven en wees op de tijdsdruk. „We kunnen geen ijzer met handen breken.”

De raad boog zich gisteren ook over het interne onderzoek naar de dreigende tekorten bij het mul­tifunctioneel centrum Carré, on­derdeel van het Bruisend Dorps­hart. Daaruit blijkt dat in het verle­den veel mis is gegaan, zoals mis­communicatie, misrekeningen, een gebrek aan regie en het te laat reageren op waarschuwingen. „ Een ronduit verbijsterend rap­port”, aldus Peter Flohr (Pro3). „ Dat leidt tot imagoschade.”

De gemeenteraad velde gister­avond nog geen definitief oordeel over het rapport. De politiek wil eerst meer informatie op tafel over bijvoorbeeld wat er precies mis is gegaan, wie daar nu (politiek- be­stuurlijk) verantwoordelijk voor was en of wellicht informatie is achtergehouden. Het college gaat met die extra vragen aan de slag. Bij dat korte onderzoek wordt ook een onafhankelijke partij betrok­ken. Binnenkort wordt besloten wie die derde van buitenaf gaat worden.

Maar het onderzoek mag niet lei­den tot verdere vertraging van de plannen voor het Bruisend Dorps­hart, die fors aangepast moeten worden door het dreigende tekort op het accommodatiebeleid. Vol­gens de partijen is het belangrijk dat snel iets gaat gebeuren met het nu braakliggende terrein in het centrum.

De oorspronkelijke plannen voor de bouw van een volwaardig ge­meentehuis én een nieuw multi­functioneel centrum (Carré) lijken onzeker. Het college ziet kansen voor de bouw van één gemeen­schapshuis met daarin een combi­natie van gemeentelijke en so­ciaal- culturele functies. Voor dat goedkopere alternatief lijkt een po­litieke meerderheid te komen.

Het CDA opperde het idee om ook zorg een plek te geven in het Bruisend Dorpshart. Daarbij wees het op de nieuwbouwplannen van zorgcentrum Vossenberg in Kaats­heuvel. Ook Gemeentebelangen vond dat een interessant alterna­tief. Beide partijen vroegen verder aandacht voor de leegstaande St. Jozefkerk, waar mogelijk ruimte is voor (sociaal-culturele) activitei­ten.

„Het vraagt om een onorthodoxe aanpak om het Bruisend Dorps­hart op koers te brengen”, aldus Kees Grootswagers (CDA).

Grote vraag blijft of de beoogde bouwers van het Bruisend Dorps­hart, Heijmans en WSG, kunnen leven met de aanpassingen van de plannen. Volgens wethouder Lig­tenberg is er goed overleg, maar de definitieve reactie volgt snel.


Brabants Dagblad. Auteur M.Koster