Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, juni 28, 2011

Rapport Carré is pijnlijk en eerlijk’

KAATSHEUVEL - Foute berekeningen, een wirwar van dossiers, miscommunicatie en waarschuwingen waarop te laat actie is ondernomen. Het interne onderzoek naar de dreigende tekorten bij het Bruisend Dorpshart en multifunctioneel centrum (Carré) heeft veel fouten in het gemeentehuis van Loon op Zand blootgelegd. `

Toch wil burgemeester Wim Luijendijk niet spreken van een ‘schokkend’ rapport. „Niet alles is goed gegaan. Maar bij dergelijke omvangrijke projecten spelen dit problemen vaker.” Het onderzoek is uitgevoerd door drie ambtenaren, die niet betrokken zijn geweest bij de bewuste plannen. De opdracht komt van de gemeenteraad. Deze wil opheldering over de financiële problemen rond het Bruisend Dorpshart en Carré, waardoor de plannen nu fors bijgesteld moeten worden. Donderdag besluit de raad of nog een aanvullend extern onafhankelijk onderzoek nodig is.

Uit het interne onderzoekrapport blijkt dat het nodige mis is gegaan. Opvallend is dat al vanaf 2009 door diverse partijen gewaarschuwd is voor dreigende tekorten rond de bouw van het multifunctioneel centrum. Pas vorig jaar oktober kreeg het bureau ICS opdracht om het accommodatiebeleid door te lichten, en bleek het dreigend tekort van zes ton waarheid.

De resultaten van het interne onderzoek naar de dreigende tekorten bij het Bruisend Dorpshart en multifunctioneel centrum Carré lijken pijnlijk voor gemeente Loon op Zand. „Het is een eerlijke beschrijving”, stelt burgemeester Wim Luijendijk. „Iedereen mag hierover oordelen. Maar uiteindelijk gaat het bij zulke projecten vooral om het eindresultaat.” B. en W. wilden het rapport om privacyredenen eerst beperkt verspreiden, maar de fractievoorzitters waren daar tegen.

En dus ligt het rapport nu bij de gemeenteraad, die kijkt of verder onderzoek nodig is. Het samenstellen van het rapport was een zware kluif voor de drie ambtelijke onderzoekers. Volgens hen was het verwarrend en ingewikkeld om uit de ‘wirwar van dossiers, memo’s, verslagen, adviezen en andere documenten de belangrijke informatie boven tafel te krijgen’. Het is zelfs de vraag of alle relevante stukken wel beschikbaar zijn.

Bij de eerste berekeningen voor de plannen voor de bouw van het Carré ging al veel fout. De dekkingsbedragen bleken deels verkeerd, bijvoorbeeld door wegvallende en tegenvallende opbrengsten en verkeerde afschrijvingstermijnen. Een deel van die fouten zou ook erkend zijn door de Brinkgroep, die een adviserende rol speelde.

De plannen voor het MFC zijn in de loop der tijd aangepast, maar het dreigende tekort van zes ton op het accommodatiebeleid bleef boven de markt zweven. Al in juni 2009 stuurde het hoofd van afdeling Ruimtelijke Ordening een mail naar betrokken wethouders, met daarin grote zorgen over de ‘open eindjes, onzekerheid over subsidies en dat er verder weinig goede hoop is.

Ook anderen waarschuwden voor financiële problemen. Die vrees blijkt achteraf terecht. Nu zijn de plannen voor de bouw van het MCF onzeker door de dreigende tekorten, ondanks afspraken met de beoogde bouwers Heijmans en WSG.
Het bleek vooral te schorten aan een goede communicatie tussen ambtelijke afdelingen, met name die zich bezighielden met het Bruisend Dorpshart en het Accommodatiebeleid.

Ook waren taken en verantwoordelijkheden van betrokken partijen vaak niet helder genoeg. Dat probleem wordt inmiddels aangepakt. Volgens het college is de belangrijkste conclusie: bij zulke grote projecten zijn zeer strakke afspraken nodig met een goede regie en sturing.

Overigens zijn twee hoofdrolspelers al van het politieke toneel verdwenen: Hans Waijers (CDA, Bruisend Dorpshart) stopte vorig jaar en Wim Aussems (Gemeentebelangen, Accommodatiebeleid)

Bron: Brabants Dagblad.

5 Comments:

Blogger peter said...

zullen we zo afspreken dat dit hele zooitje wat er zit , en in het verleden zat.
niet voor haar taak berekend was.
en die schoolmeester van het cda, die moest kinderen rekenen leren !!!!!!!!!!!!!nee is een mooi zooitje .

we hebben een mooie zandbak eraan over gehouden

peter

28 juni, 2011  
Blogger H.W.Bogaard said...

Lijendijk zegt: het is niet schokkend.Nee het is desastreus!!!!
Veel meer zelfreflextie naar zijn eigen persoon toe en stijdmakkers van de P.v.d.A en Pro3 zou zeer gewenst zijn.

28 juni, 2011  
Blogger olijfje said...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

29 juni, 2011  
Blogger roofvogel said...

@ Peter
Dus naast de grootse zandbak van Europa ( Loonse en Drunense Duinen) nu een kleinere in het Centrum van Kaatsheuvel ! Is het gemeentebestuur toch in stijl gebleven ! Zouden ze daar dan wel over hebben nagedacht ?

29 juni, 2011  
Blogger olijfje said...

Niet alweer een onderzoek wat veel geld gaat kosten enkel om een vinger naar iemand te kunnen wijzen van "jij bent de schuldige "daar schiet niemand iets mee op.
Laat nu eens zien wat daadkracht is en toon aan dat er ook nog kwaliteit in ons gemeentebestuur aanwezig is. Kijk naar de toekomst en niet naar het verleden ga met de mensen rond de tafel die erbij betrokken zijn en kom samen tot een oplossing, hang het niet op aan een persoon.Niemand is er bij gebaat dat deze soap nog langer gaat duren en het kost voor de bouwers, de gemeente, de inwoners en iedereen die er nog meer bij betrokken zijn alleen maar nog meer geld bij verder uitstel.

29 juni, 2011  

Een reactie posten

<< Home