Lijdensweg (commentaar)
Lijdensweg
Het zat er vroeg of laat aan te komen: het vertrek vanWim Aussems als wethouder van Loon op Zand. Dat hij nu al opstapt, komt voor velen als een verrassing. Maar het is een wijs besluit. Aussems bespaart zich een lange lijdensweg door zijn conclusies te trekken. Rond zijn persoon is te veel discussie om als wethouder nog goed te kunnen functioneren.
Het afscheid van Aussems is pijnlijk. De vertrekkend wethouder ligt goed bij de bevolking, is een graag geziene gast bij evenementen en een groot stemmentrekker voor zijn partij Gemeentebelangen. Maar in de politieke arena voelde Aussems zich veel minder thuis. Het lukt hem niet om zijn beleid overtuigend te verdedigen.
Zijn optredens werkten bij de partijen vaak als een rode lap op een stier. Een kleine twee weken geleden kwam het tot een politieke uitbarsting bij de discussie over de visieWinkelhart Kaatsheuvel, waarbij Aussems overladen werd met kritiek van coalitie en oppositie. Hij gooide nog eens olie op het vuur door een dag later te stellen dat de raadsleden zich juist beter in de dossiers moesten verdiepen.
Op de achtergrond spelen ook nog de dreigende tekorten op het accommodatiebeleid, die Aussems zwaar worden aangerekend.
Maandag tekende de wethouder zijn eigen politieke doodvonnis door bewust weg te blijven bij de behandeling van zijn accommodatiebeleid vanwege de ‘ politieke sfeer’. Zijn collega’s in het college bewezen hem een slechte dienst door akkoord te gaan met zijn afwezigheid. Zijn wegblijven was funest voor de beeldvorming. Aussems moest nu opboksen tegen het imago van een onzekere wethouder, die zijn verantwoordelijkheid ontloopt. Een onmogelijke missie.
Aussems leek de afgelopen dagen de handdoek niet in de ring te willen gooien. Maar wellicht onder ‘enige politieke druk’ heeft hij anders besloten. Met zo weinig vertrouwen van raad en college is dat een onvermijdelijke stap.
Bron: Brabants Dagblad
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home