Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, juni 25, 2011

Lijdensweg (commentaar)

Lijdensweg

Het zat er vroeg of laat aan te komen: het ver­trek vanWim Aus­sems als wethouder van Loon op Zand. Dat hij nu al opstapt, komt voor velen als een verrassing. Maar het is een wijs be­sluit. Aussems bespaart zich een lange lijdensweg door zijn conclu­sies te trekken. Rond zijn persoon is te veel discussie om als wethou­der nog goed te kunnen functio­neren.

Het afscheid van Aussems is pijn­lijk. De vertrekkend wethouder ligt goed bij de bevolking, is een graag geziene gast bij evenemen­ten en een groot stemmentrekker voor zijn partij Gemeentebelan­gen. Maar in de politieke arena voelde Aussems zich veel minder thuis. Het lukt hem niet om zijn beleid overtuigend te verdedigen.

Zijn optredens werkten bij de par­tijen vaak als een rode lap op een stier. Een kleine twee weken gele­den kwam het tot een politieke uitbarsting bij de discussie over de visieWinkelhart Kaatsheuvel, waarbij Aussems overladen werd met kritiek van coalitie en opposi­tie. Hij gooide nog eens olie op het vuur door een dag later te stel­len dat de raadsleden zich juist be­ter in de dossiers moesten verdie­pen.

Op de achtergrond spelen ook nog de dreigende tekorten op het accommodatiebeleid, die Aus­sems zwaar worden aangerekend.

Maandag tekende de wethouder zijn eigen politieke doodvonnis door bewust weg te blijven bij de behandeling van zijn accommoda­tiebeleid vanwege de ‘ politieke sfeer’. Zijn collega’s in het college bewezen hem een slechte dienst door akkoord te gaan met zijn af­wezigheid. Zijn wegblijven was fu­nest voor de beeldvorming. Aus­sems moest nu opboksen tegen het imago van een onzekere wet­houder, die zijn verantwoordelijk­heid ontloopt. Een onmogelijke missie.

Aussems leek de afgelopen dagen de handdoek niet in de ring te wil­len gooien. Maar wellicht onder ‘enige politieke druk’ heeft hij an­ders besloten. Met zo weinig ver­trouwen van raad en college is dat een onvermijdelijke stap.

Bron: Brabants Dagblad