Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, juni 21, 2011

Pakketten voedselbank te eenzijdig’

Kaatsheuvel – De voedselpakketten die de voedselbank van Loon op Zand uitgeeft zijn té eenzijdig.

Dit zeggen bestuur en vrijwilligers van de Loonse voedselbank die gevestigd is in de Vondelstraat in Kaatsheuvel. Volgens de vrijwilligers worden de winkels door de distributiecentra zodanig scherp bevoorraad dat er weinig overblijft. Daarnaast hebben grote supermarktketens de regel dat er geen voedsel naar particulieren mag. “Wat over is gaat de kliko in”, aldus voorzitter Rolf Baarda.

De voedselbank kan nog wel rekenen op hun vaste leveranciers, zoals een aantal plaatselijke bakkers, de groenteman, melkboer, een groot kaasconcern en een supermarkt. Maar er komt te weinig bij. “We teren het hele jaar op de actie van de lokale Albert Heijn”, zegt Dini Elshout. Zij is een van de vrijwilligers die de pakketten samenstelt.

Volgens haar is het aanbod van groenten en fruit, vetten en olie, vis, ei, vleesvervangers frisdrank, rijst, pasta’s en houdbare melk minimaal. “We kunnen de mensen geen volwaardig voedselpakket meer aanbieden, want het is niet compleet”. Daarom doet de voedselbank nu ook een beroep op particulieren. “Er zijn gezinnen genoeg die op het einde van de week voedsel over hebben, en weggooien, terwijl wij er heel blij mee zijn”, aldus Elshout.

Ze doet ook een beroep op mensen die een volkstuintje hebben en aardappeltelers. “Het assortiment moét breder”. Terwijl ze haar verhaal vertelt stapt er een burger binnen die thuis alle verzorgingsartikelen heeft verzameld en af komt geven. “Zo kan het ook”, geeft Elshout aan.

Het bestuur onder leiding van Rolf Baarda start deze maand met de werving van een club van 100, mensen die consequent tien euro per maand willen storten. “Als dat lukt, dan kunnen we een compleet pakket aanbieden”, aldus Baarda. Mensen die mee willen doen kunnen hun bijdrage storten op rekeningnummer 59.43.78.532 ten name van Stichting Voedselbank, afdeling Loon op Zand.

Mensen die voedsel of verzorgingsartikelen willen doneren kunnen het beste van te voren even bellen naar 06-21868257.