Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, juni 21, 2011

Historie terug in Kaatsheuvels straatbeeld

KAATSHEUVEL Heemkundekringen Loon op ‘t Sandt en De Ketsheuvel gaan de lokale historie van Loon op Zand en Kaatsheuvel terugbrengen in het straatbeeld van de twee dorpen. De nadruk ligt in eerste instantie op het winkelgebied van Kaatsheuvel.

Oude panden, waaronder het voormalig postkantoor in de Hoofdstraat, worden voorzien van ANWB-bordjes waarop de geschiedenis is te lezen van het pand. Het bordje wordt voorzien van een digitaal teken, dat met een smartphone toegang geeft tot een website waarop foto’s en filmpjes van vroeger te zien zijn van het betreffende pand.

Ook worden markante panden in het licht gezet en oude ornamenten uitgelicht. „Zo krijgt de toerist een stuk van het verleden van onze gemeente te zien”, zegt voorzitter Kees Grootswagers van Heemkundekring ‘De Ketsheuvel’. Verder worden reclames op grote winkelramen vervangen door grote historische foto’s van straten of gebouwen. Onderhandelingen met de eigenaresse van Intertoys en van de Hoofdpoort in Kaatsheuvel om grote ramen te beplakken zijn nagenoeg afgerond. Op andere plaatsen komen oude foto’s uit Kaatsheuvel in de etalage en/of in de winkel, zoals bij Sam Sam in de Peperstraat, bij Brekelmans optiek en in de Hoofdpoort.

Ook dringt de heemkundekring aan op strengere regels rond reclame-uitingen om en aan panden. „Het zou mooi zijn als elke winkel voorzien is van eenzelfde barnier die op gelijke hoogte geplaatst wordt. Zo creëer je rust in het straatbeeld”. Verder wordt gekeken naar mogelijkheden voor een multifunctionele feestverlichting in de dorpscentra die door een kleine ingreep aan te passen is aan een thema.

Voorts zijn er plannen voor een tweejaarlijks evenement rondom streekproducten, mogelijk in combinatie met het vertellen van streekverhalen en rondleidingen.
Sommige plekken in het dorpshart van Kaatsheuvel zijn de heemkundekringen een doorn in het oog zoals de doorgang vanuit de Action naar de Hoofdstraat. „We willen kijken of deze plekken op te pimpen zijn”.

De activiteiten van de heemkundekringen passen in de toeristisch recreatieve visie van de gemeente Loon op Zand.

Bron Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen