Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, augustus 19, 2011

‘ Het zijn allemaal bekenden, toch is het opletten’

Nog lang niet alle verenigingen en sportclubs vragen om een VOG voor nieuwe vrijwilligers. Vooral omdat de clubs vertrouwen heb­ben in hun aanwas. Enkel onder ouders en bekenden wordt gewor­ven, stellen clubs en verenigingen.

,,We proberen iedereen te kennen door alleen te werken met ouders van de kinderen”, zegtWim Ruy­ken, voorzitter van voetbalvereni­ging Vlijmense Boys met 150 jeugd­leden. „ Als iemand die niet uit de omgeving komt zich meldt als vrij­williger gaan we opletten.”

Dolf Becx, voorzitter van het vori­ge week in Tilburg-Noord gehou­den Kindervakantiewerk screent al twee jaar de binnenkomende vrijwilligers, onder meer met een VOG. „We zijn wel bevoorrecht dat we voldoende mensen heb­ben. Alle vrijwilligers zijn beken­den van de kinderen. Toch moet je blijven opletten. We kijken goed hoe iemand zich ontwikkelt in de eerste twee jaar als leider van de groep, bijvoorbeeeld.”

Becx kan zich herinneren dat één keer iemand is weggestuurd bij het vakantiewerk, al is dat al lang geleden. ,,Een man probeerde zich met een paar kinderen te ontrek­ken aan andere leiders. Niemand weet of zo iemand ook echt een bedoeling had, maar hij is wel ge­lijk op straat gezet.’’ Niemand al­leen voor een groep laten staan wordt dan ook als net zo belang­rijk gezien door clubs.

Toch kan je niet alles voorkomen.

,,Als iemand verborgen verlangens heeft en thuis in die behoefte voor­ziet, dan helpt daar ook geen VOG verklaring tegen,” stelt een woord­voerder van de Martin Luther King scouting in Kaatsheuvel, ver­wijzend naar de recente arrestatie van een van de vrijwilligers voor het bezit en verspreiding van kin­derporno. De angst bestaat dat het steeds moeilijker wordt om vrijwil­ligerswerk te doen. „Een kind dat heimwee heeft, durf je niet meer op schoot te nemen Voordat je het weet wordt je beschuldigd van pe­dofilie”.

Bron: Brabants Dagblad door Bart Gotink en Jan in ‘ t Groen