Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, augustus 11, 2011

Jozef nu echt topmonument

KAATSHEUVEL – Het bestuur van de Parochie Kaatsheuvel heeft het ho­ger beroep - om de Jozefkerk bij de Raad van State tegen de uit­spraak van de bestuursrechter om de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel als topmonument aan te wijzen - ver­loren. Met die uitspraak heeft de St. Jozefkerk nu definitief de status van ‘ Rijks-Topmonument’ gekre­gen en blijft ze behouden.

Volgens de Raad is de situatie van de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel uniek, vanwege de relatie met het Wilhelminaplein. Voor een kleine kern als Kaatsheuvel, dat in 1930 ongeveer 5000 inwoners telde, was een dergelijk monumentaal vorm­gegeven uitbreidingsplan bijzon­der. „Het historische karakter van hetWilhelminaplein is door de St. Jozefkerk nog steeds zichtbaar”, zo motiveert de Raad van State de uit­spraak.

Voorzitter Lilian Grootswagers van Stichting STERK, die zich sinds 2006 inzet voor behoud en herbestemming van de kerk, is blij: „We hebben vijf jaar gevoch­ten om de fouten uit het verleden te herstellen. De 3000 mensen die hun handtekening hebben gezet voor behoud van de kerk hadden een vooruitziende blik. De erken­ning is nu zover.” Grootswagers stelt zich nog terughoudend op. „Dit is dan wel bijzonder, maar de euforie komt pas als er een passen­de herbestemming gevonden is voor het gebouw.”

Volgens de landelijke Stichting Boei, die zich bezighoudt met een andere invulling voor monumen­ten, is van het religieus erfgoed van Noord-Brabant herbestem­ming van de Jozefkerk het best te realiseren. Grootswagers: „We zul­len er met z’n allen de schouders onder moeten zetten. We zijn be­reid met alle betrokken partijen, waaronder de gemeente, te wer­ken aan een goede herbestem­ming en behoud van de kerk.”

Vice-voorzitter Christ van Wezel van het parochiebestuur was giste­ren niet bereikbaar voor commen­taar.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

1 Comments:

Blogger maus said...

Proficiat voor de stichting STERK en alle andere mensen die gestreden hebben voor het behoud! Een mooi voorbeeld van gezamenlijk burgerinitiatef.

12 augustus, 2011  

Een reactie posten

<< Home