Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, augustus 12, 2011

Blijdschap om behoud van Sint Jozefkerk

KAATSHEUVEL – De uitspraak van de Raad van State dat de met sloop bedreigde Sint Jozefkerk in Kaatsheuvel een ‘Rijks- topmonu­ment’ is, leidt tot blijdschap, maar vooralsnog niet tot euforie bij de stichting Sterk. Die ijvert sinds 2006 voor behoud en herbestem­ming van de kerk aan het Wilhel­minaplein.

De uitspraak van Raad past in het straatje van de Kaatsheuvelse actie­groep. De sloop van de kerk, zoals de parochie wil, lijkt nu van de baan. De parochie wil de locatie af­stoten aan een projectontwikke­laar zodat hij de kerk kan slopen en op dezelfde plek woningen kan bouwen. Maar de Raad van State heeft bepaald dat de situatie van de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel uniek is, vanwege de relatie met het Wilhelminaplein. Voor een kleine kern als Kaatsheuvel, dat in 1930 ongeveer 5.000 inwoners tel­de, was een dergelijk monumen­taal vormgegeven uitbreidingsplan bijzonder. ‘Het historische karak­ter van het Wilhelminaplein is door de St. Jozefkerk nog steeds zichtbaar’, aldus de Raad.

Voorzitter Lilian Grootswagers van Stichting Sterk is blij met de uitspraak. „We hebben vijf jaar ge­vochten om de fouten uit het verle­den te herstellen. De drieduizend mensen die hun handtekening hebben gezet voor behoud van de kerk hadden een vooruitziende blik. De erkenning is nu zover. Maar euforie komt pas als er een passende herbestemming gevon­den is voor het gebouw.”

Volgens de landelijke Stichting Boei, die zich bezighoudt met een andere invulling voor monumen­ten, is van al het religieus erfgoed in Brabant de herbestemming van de Jozefkerk het best te realiseren. Grootswagers: „We zullen er met z’n allen de schouders onder moe­ten zetten. We zijn bereid met alle betrokken partijen te werken aan een goede herbestemming en be­houd van de kerk.”

„Wij zijn buitengewoon teleurge­steld over de uitspraak”, zegt vi­ce- voorzitter Christ van Wezel van het parochiebestuur. „De paro­chie loopt hiermee ruim 2 miljoen euro aan inkomsten mis. Dat geld hebben we hard nodig voor het in goede staat houden van onze overi­ge gebouwen en om de exploitatie van de parochie te financieren. Mo­menteel hebben we ieder jaar een tekort. We zullen door deze uit­spraak een groter beroep moeten doen op onze steeds kleiner word­ende groep parochianen om het hoofd boven water te houden.”

Voor onderhoud aan de Jozefkerk heeft de parochie geen geld. Aan het complex kan een andere be­stemming worden gegeven, maar het parochiebestuur neemt hier­toe zélf geen initiatieven. Het blijft inzetten op verkoop. De nieuwe ei­genaar kan desgewenst een andere bestemming geven aan de kerk. Voor zo’n bestemmingswijziging is wel het fiat van het bisdom no­dig.

Vron: Brabants Dagblad Auteur Jan in 't Groen