Blijdschap om behoud van Sint Jozefkerk
KAATSHEUVEL – De uitspraak van de Raad van State dat de met sloop bedreigde Sint Jozefkerk in Kaatsheuvel een ‘Rijks- topmonument’ is, leidt tot blijdschap, maar vooralsnog niet tot euforie bij de stichting Sterk. Die ijvert sinds 2006 voor behoud en herbestemming van de kerk aan het Wilhelminaplein.
De uitspraak van Raad past in het straatje van de Kaatsheuvelse actiegroep. De sloop van de kerk, zoals de parochie wil, lijkt nu van de baan. De parochie wil de locatie afstoten aan een projectontwikkelaar zodat hij de kerk kan slopen en op dezelfde plek woningen kan bouwen. Maar de Raad van State heeft bepaald dat de situatie van de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel uniek is, vanwege de relatie met het Wilhelminaplein. Voor een kleine kern als Kaatsheuvel, dat in 1930 ongeveer 5.000 inwoners telde, was een dergelijk monumentaal vormgegeven uitbreidingsplan bijzonder. ‘Het historische karakter van het Wilhelminaplein is door de St. Jozefkerk nog steeds zichtbaar’, aldus de Raad.
Voorzitter Lilian Grootswagers van Stichting Sterk is blij met de uitspraak. „We hebben vijf jaar gevochten om de fouten uit het verleden te herstellen. De drieduizend mensen die hun handtekening hebben gezet voor behoud van de kerk hadden een vooruitziende blik. De erkenning is nu zover. Maar euforie komt pas als er een passende herbestemming gevonden is voor het gebouw.”
Volgens de landelijke Stichting Boei, die zich bezighoudt met een andere invulling voor monumenten, is van al het religieus erfgoed in Brabant de herbestemming van de Jozefkerk het best te realiseren. Grootswagers: „We zullen er met z’n allen de schouders onder moeten zetten. We zijn bereid met alle betrokken partijen te werken aan een goede herbestemming en behoud van de kerk.”
„Wij zijn buitengewoon teleurgesteld over de uitspraak”, zegt vice- voorzitter Christ van Wezel van het parochiebestuur. „De parochie loopt hiermee ruim 2 miljoen euro aan inkomsten mis. Dat geld hebben we hard nodig voor het in goede staat houden van onze overige gebouwen en om de exploitatie van de parochie te financieren. Momenteel hebben we ieder jaar een tekort. We zullen door deze uitspraak een groter beroep moeten doen op onze steeds kleiner wordende groep parochianen om het hoofd boven water te houden.”
Voor onderhoud aan de Jozefkerk heeft de parochie geen geld. Aan het complex kan een andere bestemming worden gegeven, maar het parochiebestuur neemt hiertoe zélf geen initiatieven. Het blijft inzetten op verkoop. De nieuwe eigenaar kan desgewenst een andere bestemming geven aan de kerk. Voor zo’n bestemmingswijziging is wel het fiat van het bisdom nodig.
Vron: Brabants Dagblad Auteur Jan in 't Groen
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home