Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, september 15, 2011

‘Brief aan WSG bestaat niet’

KAATSHEUVEL – Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) ont­kent het bestaan van een brief (van 29 november vorig jaar) waar­in woningcorporatieWSG de zoge­heten A- status (financieel gezond) wordt toegekend.

De organisatie, die namens het mi­nisterie van Binnenlandse Zaken financieel toezicht houdt op de woningcorporaties in Nederland, stelt bovendien dat WSG dat jaar een A2- status had. „ En dat bete­kent dat er financieel iets aan de hand is”, zegt directeur Jan van der Moolen van CFV. Diepergaan­de vragen over de kwestie wil hij niet beantwoorden.

WSG is inmiddels nog verder in de rating gezakt ( nu B2) en ver­keert in grote financiële proble­men. De woningcorporatie ont­beert de middelen om zelfstandig woningbouwprojecten uit te voe­ren. WSG leed vorig jaar een ver­lies van ruim 63 miljoen en haar ei­gen vermogen slonk tot vier mil­joen.

Geprobeerd wordt om voor 150 miljoen aan projecten af te stoten Het is nog niet bekend welke pro­jecten dat zijn. WSG heeft ook gro­te plannen in deze regio op stapel staan, zoals onder meer het Brui­send Dorpshart in Kaatsheuvel.

Het college van B. en W. van de ge­meente Geertruidenberg maakte donderdagavond bekend op 3 maart dit jaar een gesprek te heb­ben gevoerd met CFV. Tijdens dat gesprek zou de toezichthouder hebben toegegeven WSG eind vo­rig jaar bewust een hogere rating te hebben gegeven om ‘geen on­rust te laten ontstaan met als doel WSG te laten voortbestaan.’ Dit is saillant omdat op basis van die door het CFV afgegeven status de gemeente en de provincie Noord-Brabant een borgstelling ga­ven aan WSG van 13 miljoen euro voor een bouwproject vanWSG.

Van der Moolen erkent dat er een gesprek op 3 maart is geweest. „Ik vind het vreemd dat het college van B. en W. nu uit dit vertrouwe­lijke gesprek citeert.”
Verder weigert hij in te gaan op de kwestie.

Bron: Brabants Dagblad Auteur Henk van Ingen