Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, september 12, 2011

Francijna Brekelmans uit Kaatsheuvel wint de publieksprijs


Op de foto Francijna Brekelmans


De 11e Kunstmarkt in Kaatsheuvel die tegelijkertijd met de 80 van de Langstraat en de open monumenten zondag werd georganiseerd bij de St.Janskerk te Kaatsheuvel bleek opnieuw een succes.
Maar liefst 44 kramen waren er dit jaar en dit zorgde ervoor dat ook de tuin van het Pastronaatsgebouw in de route werd opgenomen.

In tegenstelling tot vorig jaar vond de opening plaats aan de voorzijde van de pastorie. Al om kwart voor 12 speelde Drumband Prins Maurits er vrolijk op los. Zij zorgden met hun muziek ervoor dat de lopers van de 80 er met gemak een extra stapje bij konden zetten.

Om 12 uur werd de Kunstmarkt officieel geopend door Dhr. W. Luijendijk burgemeester van Loon op Zand. Daarna speelde Drumband Prins Maurits nog enkele muziekstukken.
In de tuin speelde het orkest Bad-Duck uit Tilburg lichte jazzmuziek.

Dit jaar was er voor het eerst een publieksjury, maar liefst 300 bezoekers van de 1500 aan de Kunstmarkt namen de moeite hun favoriete kunstenaar te noteren op de speciaal daarvoor gemaakte strookjes.

PUBLIEKSPRIJS
De publieksprijs werd gewonnen door Francijna Brekelmans met haar schilderijen. Francijna komt uit Kaatsheuvel. Francijna mag volgend jaar weer op de Kunstmarkt komen maar hoeft haar staangeld dan niet te betalen.

JURY
Naast deze publieksprijs waren er ook prijzen in de 2 dimensionaal en 3 dimensionaal categorie. Albert Megens (schrijver/ dichter uit Kaatsheuvel) als voorzitter van de “vakjury” werd dit jaar bijgestaan door Ad Wijgergangs, Sylvia van den Broek en Theo Kuypers. Carola Geerts van Rabobank De Langstraat moest dit jaar wegens omstandigheden helaas afzeggen.

DE WINNAARS
In de categorie 2 dimensionaal ging de 1e prijs naar Jan Lambrechts uit Breda. Zijn grafieken en fijne linosneden bestaan uit uiterst sterke en zeer verfijnde ornamenten. Zijn werken zijn tijdloos te noemen.

In de categorie 3 dimensionaal won Magda Loupias uit Dilsen (België) de 1e prijs. Haar presentatie werd door de jury verrassend genoemd. Haar potten en beelden worden gepolijst met oa. bananenblad of rood koperdraad. Zo ontstaat een geregisseerd toeval.

Extra vermeldingen door de jury in de categorie 2 dimensionaal waren voor Berty Stalpers – van Hest uit Kaatsheuvel zij ontving een 2e eervolle vermelding en Stef Mennens uit Kaatsheuvel met zijn fotografieën ontving een 3e eervolle vermelding.

In de categorie 3 dimensionaal werd het werk van David Knol uit Medemblik van het Zilverpakhuis beloond met een 2e eervolle vermelding, Suze van Lieren uit Oosterhout ontving een 3e eervolle vermelding voor haar prachtige beeldhouwwerk.

Tevens werd door jury-voorzitter Albert Megens genoemd dat er ditmaal in enkele kramen enkele opvallend verscholen werken tentoonsgesteld werden tussen onopvallende werken.

Bron: www.flover.nl/kunstcommissie