Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, september 09, 2011

SAMENWERKING Innige samenwerking, maar geen herindeling

Eén organisatie Loon op Zand en Waalwijk
WAALWIJK/ KAATSHEUVEL – Waal­wijk en Loon op Zand krijgen sa­men één gemeentelijke organisa­tie. Dat is het doel van een zeer nauwe samenwerking tussen bei­de gemeenten. De samenvoeging van de gemeentelijke organisaties tot één backoffice wordt nog een hele operatie. Maar volgens de bur­gemeesters Nol Kleijngeld ( Waal­wijk) en Wim Luijendijk (Loon op Zand) zijn er grote voordelen te behalen.

Waalwijk en Loon op Zand wer­ken al op veel terreinen samen, maar ze willen nu een flinke stap verder gaan, blijkt uit de notitie Stip op de Horizon. De komende jaren moeten de twee gemeentelij­ke organisaties samensmelten tot één gezamenlijk ‘ bedrijf’ dat voor Loon op Zand en Waalwijk werkt. Een uitzondering wordt gemaakt voor directe service aan de inwo­ners, zoals de gemeentewinkel.

Door de samenwerking moeten de gemeenten een stuk minder kwets­baar worden bij uitval van ambte­naren. „Een probleem dat in beide gemeenten speelt”, aldus Kleijn­geld. Uiteindelijk moet het leiden tot een efficiëntere werkwijze, be­tere dienstverlening en mogelijk kostenbesparing. De gemeenten willen vaart zetten achter de plan­nen. In 2014 moet de samenvoe­ging ver gerealiseerd zijn. Begin volgend jaar gaan beide afdelingen P & O al samen. Binnenkort valt ook een besluit over de samenvoe­ging van de buitendiensten. Daar­na wordt de samenwerking verder uitgebouwd. „We gaan kijken bij andere gemeenten, die zo’n samen­werking al hebben”, aldus Luijen­dijk. De burgemeesters beseffen dat er nog veel werk wacht. Alleen al het afstemmen van de compu­tersystemen is een hele klus.

„Het betekent ook nogal wat voor het personeel”, stelt Luijendijk. Ook zijn Waalwijkse collega houdt rekening met ‘sentimenten’. Er volgt dan ook overleg met per­soneel, ondernemingsraden en vakbonden. De operatie leidt waar­schijnlijk tot minder ambtenaren zonder dat er gedwongen ontsla­gen vallen. Over de huisvesting van de ambtenaren moet nog een besluit worden genomen. Duide­lijk is wel dat in het stadhuis van Waalwijk nog ruimte over is. In Loon op Zand ligt het plan voor een nieuw gemeentehuis. Wel wordt gekeken of een ander alter­natief mogelijk is: een gemeen­schapsgebouw met daarin gemeen­telijke en sociaal-culturele functies Luijendijk benadrukt dat beide ge­meenten zelfstandig willen blij­ven. Volgens hem hebben college en gemeenteraad in Loon op Zand zich duidelijk uitgesproken tegen een herindeling. „En wij respecte­ren dat”, stelt Kleijngeld.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster