Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, september 08, 2011

Vrijwilligers houden politiezorg overeind

Kaatsheuvel-SPRANG- CAPELLE – Vrijwilligers spe­len sinds maart dit jaar een belang­rijke rol in het politiebureau van het team Waalwijk/ Loon op Zand in Sprang- Capelle. De inzet van vrijwilligers heeft het mogelijk ge­maakt de dienstverlening van de politie in de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand overeind te hou­den.

Vorig jaar rond deze tijd speelde een plan om de politieservice in Midden- en West-Brabant sterk te beperken vanwege noodzakelijke bezuinigingen. Aangifte doen op het bureau in Sprang- Capelle zou bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk worden. Wie persoonlijk aangifte zou willen doen, had daarvoor moeten afreizen naar het bureau in Oosterhout.

De burgemeesters van Waalwijk en Loon op Zand, Nol Kleijngeld en Wim Luijendijk, verzetten zich tegen deze maatregel. Ze werden daarbij gesteund door hun ge­meenteraden. Zij wezen er onder meer op dat het onverantwoord zou zijn om de politiezorg in te krimpen in een uitgestrekt gebied waar jaarlijks meer dan drie mil­joen toeristen komen om bijvoor­beeld de Efteling te bezoeken.

De burgemeesters hadden succes met hun protest. Ze kregen het voor elkaar om het politiebureau in Sprang- Capelle open te hou­den. Vrijwilligers, die ze in poli­tiekringen volontairs noemen, ble­ken het ‘ wondermiddel’ te zijn om de dienstverlening intact te hou­den.

De vrijwilligers bemannen het zogeheten Politie Service Punt (PSP) in het bureau in Sprang- Ca­pelle en regelen de ‘vrije inloop’. Ze zorgen van maandag tot en met vrijdag ( 9.00 tot 17.00 uur) on­der meer voor de ontvangst van bezoekers en voor de doorverwij­zing naar de verschillende politie­diensten.

De eerste vrijwilligers gingen in maart aan de slag. Ze vormen nu het eerste aanspreekpunt in het PSP voor bezoekers die aangifte willen doen, gevonden of verloren voorwerpen komen melden, infor­matie vragen, of een openstaande boete komen betalen. Een heel groot deel van de werkzaamheden wordt door de vrijwilligers afge­werkt, waardoor de beroepspolitie­mensen meer ruimte hebben om het echte politiewerk te doen. Op dit moment zijn elf volontairs ac­tief in het politiebureau. Ze zijn speciaal opgeleid om hun taken te te kunnen uitvoeren.

In een brief aan de gemeenteraad meldt het Waalwijkse college van B. en W. dat de inzet van vrijwilli­gers bij het politieteam Waalwijk/ Loon op Zand ‘naar vol­le tevredenheid’ verloopt. Volgens B. en W. lopen dagelijks tussen de 20 en 25 bezoekers het politiebu­reau binnen.

Bron:Brabants Dagblad Auteur:Sjaak Koolen

1 Comments:

Blogger Trudie Fabus said...

Uitstekend initiatief, vooral doorgaan! Complimenten aan kartrekkers.

09 september, 2011  

Een reactie posten

<< Home