Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, september 02, 2011

Tijd is nog niet rijp voor diftar

KAATSHEUVEL – De inwoners van de gemeente Loon op Zand moe­ten de tijd krijgen om te wennen aan alle veranderingen bij de afval­inzameling. Het is niet verstandig om het beleid nu weer ingrijpend te wijzigen. Burgemeester en wet­houders willen daarom nog niet overgaan op het systeem van dif­tar, waarbij mensen betalen voor de hoeveelheid afval die ze aanbie­den.

Eind 2008 leidde de invoering van een nieuw afvalbeid tot de nodige ophef in Loon op Zand. De opera­tie verliep niet vlekkeloos en leid­de tot een stortvloed aan vragen.

Maar nu ruim twee jaar later is wethouder Jacques Broeders (Ge­meentebelangen) tevreden over de resultaten. De inwoners scheiden hun afval veel beter. „We zijn op de goede weg”, constateert Broe­ders.

De gemeente heeft bij de evaluatie van de afvalinzameling ook geke­ken of ze geen diftar in zou moe­ten voeren. Dit systeem gaat uit van het principe: ‘de vervuiler be­taalt’. Wie veel afval aanbiedt, moet meer betalen.

In de afvalcontainers zit al appara­tuur, waarmee bijgehouden kan worden hoe vaak de kliko wordt geleegd of wat het gewicht van het aangeboden afval is. Maar in de praktijk werkt het systeem nog niet naar behoren, concludeert de gemeente. Bij het huidige afvalbe­leid is dat geen probleem, maar voor diftar wel.

Ook om andere redenen is het vol­gens het college niet verstandig om op diftar over te gaan. Het vreest voor weerstand onder de in­woners als het afvalbeleid nu weer rigoureus wijzigt. „ Diftar moet niet worden ingevoerd in tijden van grote veranderingen”, aldus B.en W. En de inwoners hebben al moeten wennen aan bijvoorbeeld nieuwe containers, andere inzame­lingsdata en de milieupas bij de Mi­lieustraat.

Met de nieuwe afvalinzameling wilde de gemeente fors bezuini­gen op de verwerkingskosten van het rest- en gft-afval. Dat lijkt al aardig gelukt. Vorig jaar waren de totale verwerkingskosten van het afval een kleine 240.000 euro lager dan in 2008.

Opvallend is wel dat vorig jaar de gescheiden inzameling van groen­te-, fruit en tuinfval is teruggelo­pen.

Bron: Brabants Dagblad auteur:Michel Koster