Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, augustus 30, 2011

Parochies betreuren impasse

KAATSHEUVEL – De parochies in Loon op Zand en De Moer willen nog dit jaar fuseren. De kerkbestu­ren betreuren wel dat parochie Kaatsheuvel is afgehaakt bij de fu­sieplannen. De mislukte besprekin­gen zijn geen reden om nu alle sa­menwerking tussen de drie paro­chies te stoppen, benadrukt pas­toor Peter Luijckx van Loon op Zand. Zo wordt het idee om pas­toors tussen Kaatsheuvel en Loon op Zand uit te wisselen wel door­gezet. In het weekend van 17 en 18 september gaat pastoor Luijckx in Kaatsheuvel preken en gaat zijn Kaatsheuvelse collega Jan Groos voor in Loon op Zand. „Het is al­tijd goed om met het oog op de toekomst eens bij elkaars parochie­kerken te gast te zijn”, stelt Luijckx.

Maar van een fusie tussen de paro­chies Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer, zoals het Bisdom dat graag ziet, is voorlopig dus geen sprake. Al vanaf 2009 wordt over deze samenvoeging gepraat. Maar Kaatsheuvel trok zich op het laat­ste moment terug. Dat ingrijpende besluit had volgens het Kaatsheu­velse parochiebestuur te maken met ‘trage besluitvorming, zwakke communicatie en verschillen in cul­tuur tussen de besturen van de par­tijen’.

Niemand van het parochie­bestuur in Kaatsheuvel is voorlo­pig bereid om weer zitting te ne­men in de projectgroep, die de fu­sie moest voorbereiden. De paro­chianen in Loon op Zand en De Moer zijn afgelopen weekend bijge­praat over de fusiebesprekingen. „Kaatsheuvel heeft zich om diver­se redenen teruggetrokken uit de besprekingen”’ aldus pastoor Luijckx. „En dat betreuren wij na­tuurlijk.” Daarna hebben de paro­chies Loon op Zand en De Moer de opdracht gekregen om samen de fusie door te zetten. „ De paro­chie Kaatsheuvel kan hierdoor pas later aansluiten.” Volgens Luijckx kan reeds bestaande pastorale sa­menwerking wel worden voortge­zet, zoals de voorbereidingen voor de Eerste Heilige Communie, het Heilige Vormsel en de gezamenlij­ke Vastenactie.

De kerkbesturen van Loon op Zand en De Moer verwachten hun fusie wel snel af te ronden. Binnen­kort gaat een voorstel naar de bis­schop om nog dit jaar tot een sa­menvoeging te komen.


Bron: Brabant Dagblad, Auteur: Michel Koster