Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, augustus 27, 2011

Fusie parochies op dood spoor

KAATSHEUVEL – De fusieplannen tussen de parochies Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer lijken op dood spoor te zitten. Sterker nog: de kloof tussen ‘Kaatsheuvel’ en de andere parochies is groot. Het bestuur van parochie Kaats­heuvel heeft stevige kritiek op het fusieproces en mist het vertrou­wen om hier nu aan mee te wer­ken. Het is voorlopig ook niet van plan weer aan te sluiten bij de pro­jectgroep, die de samenvoeging voorbereidt. De parochies Loon op Zand en De Moer gaan nu voorlo­pig zonder Kaatsheuvel verder.

„Het gaat niet goed met de fusie­plannen”, beaamt deken Ron van den Hout van dekenaat Heusden-Waalwijk-Zaltbommel, waar Loon op Zand onder valt. „ En dat be­treuren we. Maar een gedwongen huwelijk werkt ook niet.”

Toch geeft hij de moed niet op dat de partijen elkaar nog weten te vinden.

De plannen in Loon op Zand ma­ken deel uit van de grote herinde­ling van Bisdom Den Bosch. Door samenvoegingen moet het aantal parochies omlaag. Loon op Zand/ Kaatsheuvel was één van de acht (pilot)parochies die bij dit proces voorop zouden lopen. Maar na bijna twee jaar is er nog niet veel bereikt.

Het parochiebestuur Kaatsheuvel heeft eerder besloten de gesprek­ken met Loon op Zand en De Moer op te schorten. De parochia­nen krijgen in het kerkblad en op de website uitleg over de redenen voor dit ‘ingrijpende besluit’, zoals ‘trage besluitvorming, zwakke communicatie en verschillen in be­stuurscultuur tussen de besturen van de parochies’.

De Kaatsheuvelse pastoor Jan Groos wil verder niet op deze kri­tiek ingaan, en verwijst naar paro­chiebestuurder Christ van Wezel. Ook hij is voorzichtig in zijn com­mentaar. „We willen niemand voor het hoofd stoten. Het is ook niet zo dat we echt tegen een fusie zijn, maar hebben wel moeite met het proces. Ik had ook niet ver­wacht dat het zo moeizaam zou gaan.”

Volgens hem wordt achter de schermen wel verder gepraat en ge­zocht naar oplossingen. Maar voor­lopig wil nog niemand van het Kaatsheuvelse bestuur weer plaats­nemen in de projectgroep, on­danks enige druk van het bisdom om het proces vlot te trekken.

Pastoor Peter Luijckx van Loon op Zand wil op dit moment ook niet veel kwijt over de fusiebesprekin­gen. „ Onze parochianen krijgen eerst dit weekend meer uitleg. We moeten dit niet via de krant com­municeren.”

Wel bevestigt hij dat de parochies Loon op Zand en De Moer voorlo­pig alleen verder gaan met de (fu­sie) plannen, in de hoop dat Kaats­heuvel later toch aanschuift.

Bron: Brabants Dagblad Auteur:Michel Koster