Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, december 01, 2011

Vervuiling Loonse grond tegenvaller

LOON OP ZAND – Het bouwproject Willibrordushof in Loon op Zand loopt vertraging op door ‘ernstige bodemverontreiniging’. Het werk bij de locatie aan de Willibrordus-s­traat ligt tijdelijk stil, nadat as­best, chroom en minerale olie in de grond is aangetroffen. Maandag begint de sanering van het terrein. Deze klus duurt enkele weken. Vol­gens de gemeente hoeven omwo­nenden zich geen zorgen te ma­ken over hun gezondheid.

„We zijn onaangenaam verrast door de vervuiling”, aldus wethou­der Ruud van Eijkeren (Pro3). Bij eerdere onderzoeken was het pro­bleem namelijk niet aan het licht gekomen.

Woningbouwcorporatie Casade en Cofier Projectontwikkeling wil­len al een tijd woningen bouwen op het voormalige fabrieksterrein van leerlooierij Baeten-Michielsen aan de Willibrordusstraat. Het plan behelst de bouw van tien huurwoningen, negen Koopgarant­woningen voor starters en 16 ( huur) appartementen met lift voor senioren. Het bouwproject kent een lange voorgeschiedenis door tijdrovende procedures en verzet vanuit de buurt. Eerder dit jaar zijn de voorbereidende werk­zaamheden voor de bouw dan toch van start gegaan. Tijdens dit werk is de verontreiniging ont­dekt. De aannemer stuitte op een ‘olie-achtige substantie’, waarna het hele terrein is onderzocht. Vooral de vondst van asbest is een forse tegenvaller. Het gaat hier om een ‘ernstig geval van bodemver­ontreiniging.’ Op enkele plaatsen moet de bodem tot een meter diep worden gesaneerd. Ook de aangetroffen chroom en minerale olie moeten meteen worden opge­ruimd, al is hierbij geen sprake van ernstige bodemvervuiling.

Raadslid Jan Brekelmans (Lijst Loon op Zand) vroeg dinsdaga­vond aandacht voor de zaak bij de commissie Fysieke Omgeving en Milieu. „ De bewoners zijn veront­rust over de mogelijke verontreini­gingen van de bouwgrond”, liet hij weten. Volgens de gemeente ont­staat er geen gevaar voor de ge­zondheid van omwonenden, om­dat de grond veilig en via strenge regels wordt gesaneerd. De provin­cie heeft zich inmiddels over het plan van aanpak gebogen.

Casade blijft er naar streven om be­gin volgend jaar met de bouw van Willibrordushof te beginnen. De woningen gaan binnenkort in de verkoop.

De kosten van de sanering zijn nog niet bekend. De gemeente Loon op Zand en Casade zijn nog in overleg over de vraag wie de sa­nering van het terrein zal moeten betalen.