Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, juni 14, 2012

Plan dorpshart oogst lof en kritiek

Aangepast plan Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel krijgt vrijwel zeker steun van meerder­heid van gemeenteraad.

Oppositie is zeer kritisch over onderhandelingsresultaat.


KAATSHEUVEL –
Het aangepaste plan voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel kan vrijwel zeker re­kenen op de steun van een meer­derheid
van de gemeenteraad. De coalitiepartijen Gemeentebelan­gen, Pro3 en Lijst Loon op Zand hebben complimenten voor het uiteindelijke onderhandelingsresul­taat tussen gemeente en de beoog­de bouwers van het nieuwe cen­trum: Heijmans, ProperStok en WSG.

Oppositiepartijen VVD en CDA zijn juist zeer kritisch. Zij vinden dat de gemeente de grote verliezer is bij de onderhandelingen over het project. „Er wordt veel minder gebouwd voor hetzelfde geld”, al­dus VVD-raadslid Corné van den Dries. „ De gemeente heeft heel veel gegeven en weinig gekregen.” Volgens wethouder Gerard Bruij­niks (Gemeentebelangen) heeft de VOF Bruisend Dorpshart ( Heij­mans en WSG) zeker ook conces­sies gedaan.
Maandagavond boog de politiek zich tijdens een raadsbrede com­missie over de aangepaste plan­nen. Vooral gemeente en WSG worstelden met de kosten van het sterk vertraagde project. De ambi­ties
zijn nu bijgesteld. Verder neemt woningbouwcorporatie Casade taken van het noodlijden­deWSG over.

Opvallendste wijziging is de bouw van één gemeenschapshuis met so­ciaal- culturele en gemeentelijke functies. Het oorspronkelijke plan ging nog uit van de bouw van een nieuw volwaardig gemeentehuis én een nieuw multifunctioneel centrum (Carré). „Er ligt nu een aanmerkelijk beter plan”, stelde wethouder Ruud van Eijkeren ( Pro3). De meeste partijen zijn blij dat het project vlot getrokken wordt. Al zijn er nog wel de nodi­ge vragen. Zo moet een alternatie­ve locatie gevonden worden voor de huisvesting van zo’n zestig amb­tenaren.

CDA en VVD vroegen zich af of nog wel een kleine drie miljoen eu­ro
geïnvesteerd moet worden in een parkeerkelder nu de plannen voor het dorpshart zo zijn ‘afge­slankt.’ Maar volgens Bruijniks is de raad altijd duidelijk geweest: er moet een (openbare) parkeergara­ge komen.

Als alle betrokken partijen uitein­delijk instemmen met de invulling van het dorpshart, moeten de plannen verder uitgewerkt wor­den, met bijzondere aandacht voor de architectuur. Daarbij is haast geboden, benadrukt Van Eij­keren. „We moeten als een speer aan de slag.” Als alles meezit, be­gint in het najaar van 2013 de bouw van de twee grote projecten: het gemeenschapshuis en de par­keerkelder. De bouw van het wijk­je Branderhof start waarschijnlijk al in oktober van dit jaar. Dat ont­werp is al wel klaar.