Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, maart 05, 2013

Poldermodel gaat weer van start


De FNV gaat onderhandelen met werkgevers en het kabinet over maatregelen om de economie weer op gang te brengen. De vakcentrale wil alleen praten over de WW en het ontslagrecht als dit tot verbeteringen leidt. Dit heeft voorzitter Ton Heerts maandag na overleg met de 18 aaneengesloten bonden van de FNV bekend gemaakt. Het besluit was volgens Heerts unaniem. "We gaan de onderhandelingen open en reĆ«el in." Maar ook: "het wordt heel moeilijk".

De inzet van de vakcentrale is met een flinke lijst aan eisen hoog, terwijl er weinig onderhandelingsruimte lijkt te zijn. Hoe ver die onderhandelingsruimte van Heerts precies strekt is onduidelijk. Boven water staat wel: de bonden vinden dat het in economisch zware tijden waarin veel mensen zonder werk zitten niet 'het moment' is om over hervormingen van de WW en het ontslagrecht te praten.
Inleveren
"We leveren al 20 jaar in", zo stelt Henk van der Kolk van de grootste bond binnen de FNV, Bondgenoten dan ook strijdlustig.

"Het is er in die jaren alleen maar slechter op geworden voor de werknemers. Het kabinet roept dat het het draagvlak onder de bonden belangrijk vindt. Dat moet het dan nu maar verzilveren."
Vertraagd
De bonden, werkgevers en het kabinet zijn al sinds eind vorig jaar met elkaar in gesprek over een akkoord. Het is de bedoeling dat de afspraken er rond 1 april liggen. Het proces werd echter vertraagd omdat er binnen de FNV nog geen overeenstemming bestond over de inzet van de onderhandelingen. Dat mandaat is er nu.

"Eindelijk. Het heeft lang geduurd", zo stelt Dennis Wiersma (FNV Jong) dan ook.

Eind vorige week liet het ledenparlement van de FNV al weten dat verslechteringen in WW en ontslagrecht niet acceptabel zijn voor het overleg, terwijl in het regeerakkoord drastische ingrepen zijn aangekondigd op deze terreinen. Het kabinet wil wel over alternatieven praten, zo kondigde het vorige week aan. Maar het bezuinigingsbedrag van 1 miljard moet wel gehaald worden.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home