Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, april 03, 2007

Kaatsheuvel :persbericht over Triangel

Kaatsheuvel. Het college van de gemeente Loon op Zand gaat de mogelijkheden onderzoeken om een kwaliteitsslag te realiseren binnen het sociaal-cultureel werk in de gemeente. Daarbij denkt het college in eerste instantie aan schaalvergroting. De verwachting is, dat in een grotere organisatie meer expertise aanwezig is, waardoor een inhoudelijke kwaliteitsslag gemaakt kan worden.

De gemeenteraad heeft het college in 2006 de opdracht gegeven om te onderzoeken hoe de kwaliteit van het sociaal-cultureel werk in de gemeente Loon op Zand in de toekomst geborgd kan worden. Voorbeelden van sociaal-cultureel werk zijn de jongerenwerkers die de straat opgaan om contact te leggen met groepen jeugd, de ouderenwerker die de Ouderenbonden adviseert en opbouwwerkers die bij grote projecten zoals in Kaatsheuvel west adviseren over wijkgericht werken.

Ontwikkelingen
Momenteel wordt het sociaal-cultureel werk uitgevoerd door de lokale welzijnsinstelling Triangel. Verschillende ontwikkelingen op het gebied van welzijn en zorg, dwingen de gemeente om de subsidierelatie met Triangel onder de loep te nemen. De Wet maatschappelijke ondersteuning, de woonservicezones en de wens om wijkgerichter te opereren zijn de belangrijkste ontwikkelingen. De gemeente streeft naar een geïntegreerd aanbod van wonen, zorg en welzijn. Daarom is partnerschap tussen woon-zorg en welzijnsorganisaties heel belangrijk. Al met al vragen deze ontwikkelingen om een dynamische dienstverlener, die een breed scala aan experts kan leveren. Voor een organisatie met de omvang van Triangel (ca. 7 fte) betekent dat een knelpunt.

Schaalvergroting
Naast de inhoudelijke voordelen die een grotere organisatie kan bieden, verwacht het college een aantal andere voordelen van het werken met een grotere organisatie. Een grotere organisatie heeft minder overheadkosten, is flexibeler en is minder kwetsbaar bij ziekte en openstaande vacatures. Ook voor het personeel biedt een grotere organisatie meer mogelijkheden, zoals kruisbestuiving tussen collega’s en doorgroeimogelijkheden.
Concreet wil de gemeente graag in gesprek raken met de Tilburgse welzijnsorganisatie de Twern. Deze organisatie is inmiddels ook in gemeentes als Waalwijk en Goirle actief. Overigens laat het college de weg naar mogelijke andere aanbieders ook open. Als mogelijke ingangsdatum voor de schaalvergroting streeft het college naar 1 januari 2008, of zoveel eerder als mogelijk of wenselijk is.

Labels: