Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, april 18, 2007

Kindervreugd, een dikke plus voor de Efteling


Kaatsheuvel - Op een berg afval, in een schuurtje achter het Eftelingmuseum. Op de vreemdste plaatsen vonden medewerkers van de Efteling tijdens de afgelopen wintersluiting speeltoestellen voor de nieuwe nostalgische speeltuin. Een nieuwe tuin, met oude ingrediƫnten. Toen begin jaren negentig het Volk van Laaf gebouwd werd, moest daarvoor de speeltuin 'waarmee het allemaal begonnen was' wijken.

"De Efteling was voor 1952 niet meer dan een speeltuin en een trapveldje", vertelt woordvoerster Karin Koppelmans. "Een paar van de speeltoestellen zijn verwerkt in het dorpje van het Volk van Laaf, de rest kreeg een ander plaatsje of verdween."Maar niet helemaal dus, naar afgelopen winter bleek. Want naast het geweld van De Vliegende Hollander vond de Efteling het in het jaar dat het park 55 jaar bestaat ook tijd worden voor de terugkeer van een ouderwetse speeltuin, zonder fratsen. " We wilden de nostalgie terug brengen."Tussen het Volk van Laaf en Villa Volta was daar nog ruimte voor. De speeltuin is gebouwd tussen de oude bomen die daar staan. De toestellen staan in wit zand en zijn te bereiken via een kronkelend stenen paadje. Tijdens de zoektocht in de krochten van het park werden de oude apenmolen, de beestenduwmolen, de paardenduwmolen, de 'heksenmuts', een aantal wippen en schommelschuitjes terug gevonden. Stuk voor stuk zijn ze in oude staat gerestaureerd, en vervolgens naar de wensen van deze tijd gekeurd door de Noorse keuringinstantie Det Norske Veritas. De kleuren zijn zoals Anton Pieck ze ooit voorschreef:: Pieck-rood, -geel en -blauw. "De schuitjes hebben we niet meer kunnen gebruiken als schommel zoals vroeger", zegt Karin Koppelmans. "Dat mag met de huidige eisen voor speeltoestellen niet meer. Het team dat de speeltuin bouwde loste het creatief op. Onder de schuitjes is een dikke veer gezet. Daardoor doen ze nu dienst als 'wipkip'. Met succes. Er werd in de eerste week na de opening gretig gebruik van gemaakt.Om de allerkleinsten meteen te leren dat rommel opgeruimd moet worden, is de tuin voorzien van 'baby Holle Bolle Gijs', die er vroeger ook stond. "De originele konden we niet meer gebruiken omdat die onherstelbaar beschadigd was", aldus woordvoerster Karin Koppelmans. " Dus is er een nieuwe gemaakt." Dat kwam goed uit. "De mond moest anders worden. Tegenwoordig moeten er ook blikjes en flesjes in kunnen, dat was vroeger niet zo."Niet alles is oud. De nostalgische speeltuin is ook voorzien van nieuwe speeltoestellen. Er zijn schommels, looptonnen, rekstokken en bokkensprongpalen. Er komt in de toekomst ook nog een klimwandje. Vroeger heette de speeltuin Kleuterhof, nu is gekozen voor Kindervreugd. Doelgroep zijn kinderen tot acht jaar. Die vermaken zich er prima, zegt een jonge moeder die op een bankje van de voorjaarszon in het attractiepark geniet. "Hartstikke mooi hier. Dit is weer een dikke plus voor de Efteling."

Labels: