Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, mei 05, 2007

Extra steun voor mantelzorgers, dat zit zo

Kaatsheuvel - Aftrap in de gemeenten Loon op Zand, Reusel-de Mierden en Drimmelen

De Stichting Mantelzorg Midden-Brabant en het PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant, Tilburg, zijn op donderdag 3 mei het project Mantelzorgvouchers gestart. Zij doen dit in samenwerking met de gemeenten Loon op Zand, Reusel-de Mierden en Drimmelen Mantelzorgvouchers.

Mantelzorgers investeren vaak veel tijd en aandacht in de persoon voor wie ze zorgen, soms jarenlang. Ze doen dit vol overgave, maar het risico op overbelasting is groot. Hoe kan dit worden voorkomen? Door niet alleen aandacht aan de vraag van de patiënt te schenken, maar ook alert te zijn op signalen en vragen van mantelzorgers zelf en door hier concreet op in te spelen.
Gemeenten kunnen mantelzorgers met behulp van een voucherssysteem extra ondersteuning bieden. Vouchers zijn cheques die een waarde vertegenwoordigen waarmee de mantelzorger extra hulp kan inschakelen, aan (ontspannende) activiteiten kan deelnemen of een bepaalde tijd ‘vrijaf’ kan nemen.

WMO en mantelzorgers
Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) hebben de gemeenten een belangrijke taak gekregen in de ondersteuning van mantelzorgers. De Stichting Mantelzorg Midden-Brabant en het PON hebben in opdracht van de Brabantse Raad voor Informele Zorg (BRIZ) het project Mantelzorgvoucher geïntroduceerd.
De gemeenten Loon op Zand, Reusel-de Mierden en Drimmelen zien het belang van goede preventie en hebben zich daarom aangemeld om dit plan concreet invulling te geven. Medewerkers van lokale loketten in deze drie gemeenten krijgen scholing om de vraag van mantelzorgers op tijd op te merken en samen met de mantelzorgers een ondersteuningsplan te maken. Ervaringen uit de drie gemeenten zullen breed worden verspreid.

Tijdens de kick-off van het project op 3 mei kwam een mantelzorger aan het woord en gaven de drie gemeenten hun visie op mantelzorgbeleid en –ondersteuning, en is er een toelichting op het project. [Persbericht gemeente]

Labels: