Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, mei 30, 2007

Kaatsheuvels Volkstoneel gaat naar buiten

Door Jan in ‘t Groen

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan gaat het Kaatsheuvels Volkstoneel vijf toneelvoorstellingen opvoeren in de openlucht. Aan de Veerweg wordt hard gewerkt om een compleet openluchttheater op te bouwen. Volgens vicevoorzitter Jan van Laarhoven, was het niet alleen zijn wens om een stuk in de openlucht te spelen maar ook die van Gerrit Dingemans. Samen met Riek Verploegen en Diny Mutzers zijn de twee heren 25 jaar lid van de vereniging. “Omdat we 25 jaar bestaan wilde we iets extra’s doen, en de kans dat we met ons vieren het volgende jubileum halen is klein. Daarom moet het nu maar gebeuren, dan kunnen we zeggen: “Dat hebben we toch nog meegemaakt in ons leven”, aldus Van Laarhoven. Het gekozen stuk, “Het verloren schaap”, van Rene Gijbels wordt opgevoerd in de tuin van Gerrit Dingemans aan de Veerweg 18. Zijn aangrenzende bedrijfshal doet dienst als kleed- en ontvangstruimte voor de grotere sponsors. Er wordt een tribune gebouwd met 300 zitplaatsen.
Volgens regisseur Piet Sins is het een moeilijk stuk. “Ik moet met minimaal tien gelegenheidsfiguranten werken en we kunnen niet zoals we gewend zijn werken met een souffleur”, aldus Sins. “We moeten op elkaar vertrouwen”, vult Wilma Brekelmans aan. Het stuk speelt zich af op een dorpsplein, een soort van Bruisend Dorpshart. Daar woont een kastelein met zijn vrouw en dochter, de koster met zijn vrouw en zoon, een slager met zijn gezin en daar wordt nogal geklept. Je kunt het Kletsheuvel noemen. Er zijn veel vriendschappen, maar door het kleppen van de vrouwen worden de vriendschappen verstoord, zo erg dat er iemand het dorp uit moet. De ontknoping is fantastisch. In het stuk komen enkele liedjes voor. Die worden begeleid door de Kaatsheuvelse groep Pur Sang. Zonder één vrijwilliger iets tekort te doen vinden bestuur en leden dat decorbouwers Henny van Woensel, Jan Leemans Appie Brands Hennie Schoenmakers een fantastische prestatie geleverd hebben. Zo verrijst er in het decor een kerk van 8 ½ meter hoog. Ook spreekt men vol lof over de medewerking van de gemeente. De organisatoren rekenen op mooi weer. Mocht het onverhoopt keihard regenen dat wordt de voorstelling afgelast en verplaatst naar een andere datum.

Labels: