Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, augustus 22, 2007

Amerikaans avontuur voor Kaatsheuvelse popband Backyard

KAATSHEUVEL - Je zult in januari maar een band starten en zeven maanden later al op het vliegtuig stappen om een toernee door de Verenigde Staten te maken.

Het overkomt de band Backyard met leden uit Kaatsheuvel, Drunen, Sleeuwijk en Wijk en Aalburg. Maandag vertrok de band naar Amerika.

Tim Ouburg (piano, 21 jaar) is al jaren bevriend met gitarist Eibe Gerhartl (19). Ouburg ontmoette zangeres Laura Douma (17) uit Drunen in Het Land van Ooit en vroeg haar om de zangpartijen in te zingen bij de nummers die hij met Gerhartl opgenomen had. Toen dat klikte, moest gezocht worden naar een 'ritmesectie'. Het oog viel op Brian Corstjens (17, bas) en Joël Heijda (15, uit Kaatsheuvel), voorheen leden van de jongste bluesband van Nederland, de JJ Bluesband. Toen de band in een tuin zat, belde een zaaleigenaar met de vraag hoe de band heette, waarna de bandnaam een feit was: Backyard (achtertuin).

Backyard speelt poprock met blues en jazz-accenten. De muziek en de teksten van nummers zijn van de hand van Tim Ouburg. Hij en Gerharlt toerden begin dit jaar door Europa als begeleidingsmuzikant van de Amerikaan Chicago Mike Beck. Beck was onder de indruk van Backyard, nam een demo mee en beloofde om eenmaal thuis, wat zalen te benaderen. Evenals Beck waren de Amerikanen enthousiast en wilden ze Backyard live zien. Gisteren was het eerste optreden van de zeker vijftien die op het programma staan. Drie ervan zijn in het voorprogramma van Mike Beck. Bij de overige concerten staat Backyard als hoofdact op de affiches. De trip naar de Verenigde Staten kwam niet zomaar tot stand. De leden van de band moesten wat regelen met school en werk en ter plaatse met de zaaleigenaren. Tim Ouburg: "In Amerika mag je pas een café binnen als je 21 bent. Bij elke optreden moet ik als 21-jarige toestemming aan de eigenaar vragen of de anderen binnen mogen. Als de toestemming er is, mogen ze niet langer dan een half uur voor en een half uur na het optreden in de zaal zijn."
De trip naar Amerika vindt plaats met toestemming van de ouders. De ouders van zangeres Laura Douma moesten even aan het idee wennen. "Bij ons in de familie ben ik de enige die muziek maakt." Alle andere ouders waren direct enthousiast. Na de tour wil Backyard er ook in Nederland tegenaan, maar nu eerst genieten van het Amerikaanse avontuur. Tim Ouburg merkt op: "Het is, zoals een passage uit ons nummer 'Let It Flow': Follow your dreams and it will be alright. In ieder geval hebben binnenkort meer Amerikanen de band gezien dan Nederlanders, want Backyard trad tot nu toe pas vijf keer op

Labels: