Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, september 21, 2007

'Centrum Kaatsheuvel vooral voor inwoners'

door Jan in 't Groen

DE MOER - De toevoeging 'bruisend' voor het nieuwe dorpshart van Kaatsheuvel moet geschrapt worden. Het woord wekt verwachtingen die toch niet waargemaakt kunnen worden. Dat stelde ir. Stephen Hodes, deskundige op het gebied van inrichting van dorps- en stadspleinen woensdag tijdens een symposium over het Kaatsheuvelse dorpshart. Hodes was door de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland als gastspreker uitgenodigd bij het afscheid van Renée Staal (van Hotel de Kroon) die na 22 jaar de voorzittershamer van de afdeling Loon op Zand overdroeg aan Hannie van Kessel van Auberge de Moerse Hoeve.
"Den Haag had ook het predikaat 'bruisend' aangenomen", aldus Hodes. "Nu wordt er voor 20 miljoen gesloopt omdat het niet bruist".
Volgens Hodes moet Kaatsheuvel zich niet richten op de Efteling. en zijn bezoekers "Mensen die een dagje naar de Efteling gaan, bezoeken het centrum van Kaatsheuvel heus niet." Volgens de Loonse wethouder Hans Waijers liggen er voor het Kaatsheuvelse dorpshart wel degelijk grote kansen. "De eerste schop voor de nieuwe verblijfsaccommodaties van de Efteling gaat in 2008 de grond in. De gasten daarvan zullen straks mensen zeker het centrum van Kaatsheuvel opzoeken. Als dat een prettige uitstraling heeft, zullen ze nog eens terugkomen", aldus de wethouder.
Volgens Hodes kan het dorpshart van Kaatsheuvel zich alleen onderscheiden door veel doorzichtige wanden en veel aparte verlichting. Volgens de gastspreker moet het dorpshart 'De huiskamer van Kaatsheuvel' genoemd worden. In zijn ogen moet het centrum vooral voor de eigen inwoners aantrekkelijk zijn. De toerist dient op de tweede plaats te komen. Aan het eind van zijn betoog kwam ook nog even het plan voor een super-shoppingmall bij Tilburg aan de orde. Hodes ziet er het nut niet van in. "Een mall past niet in het dna van de Nederlander". Wethouder Waijers deelde zijn mening: "Ik ben er niet van onder de indruk. Zeker niet op deze schaal".

Labels: