Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, november 29, 2007

Boek over Broeders van Liefde

 
Posted by Picasa
Ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de Congregatie van de Broeders van Liefde is een jubileumboek uit gegeven met alle wetenswaardigheden over de broeders die zich 200 jaar ten dienste hebben gesteld van de medemes ”Het is jammer dat zo weinig mensen weten d zat zo’n prachtig boek uitgegeven is”, vindt oud-onderwijzer Jan de Hond (80). Hij werkte lang samen met de broeders. “Als je wat het onderwijs problemen had kon je altijd bij hun terecht. Omdat ze geen huishouden hadden legden ze hun hele ziel en zaligheid in het onderwijs. Toen ze thuiskwamen stond het eten klaar en werd de was gedaan.
De broeders woonde in het klooster huis St. Bonifatius aan de hoofdstraat was nu de vaertkant is. Het laatste hoofd van de St. Jansschool,was Broeder Parens Meester Louise Hornman uit de Moer volgde hem op. De Hond, Piet Smulders, en Ben Heuer kwamen later als leek op de St. Jansschool. Die school was zo groot, daar hadden ze 380 leerlingen, dan ging er een klas naar de dislocatie in de Bernardusschool. Broeder Orontius, die op de Sint Bernardusschool stond is later novicemeester geworden. “Hij had de leiding over 30 broeders in opleiding. Die hebben beloofd dat ze zich een jaar aan bepaalde geloftes zullen houden”, weet Jan Brokx. Brokx: In 1981 is basischool de Hil geopend. Toen hebben we een speciale dag voor de broeders georganiseer. Een rondleiding door kaatsheuvel met een bus en plaatsen bekeken waar ze gezeten hebben en toen hebben we broeder Parens nog laten komen.
Voormalig onderwijzer Jo de Hond (80) en de nog actieve onderwijzer Jan Brokx(60) blikken met het boek in de hand terug op hun tijd met de Broeders “Het boek bevat voor elk wat wils. Degene die in Venray gewerkt hebben, die hebben met psychiatrie van doen gehad. En in Noordwijk hebben ze ook een psychiatrische inrichting gehad, op verzoek van de Nederlandse overheid omdat die zo tevreden waren over het werk in Venray.De broeders waren positief streng. Ik vond het zeer positief aldus de Hond. Het was klassikaal met als gevolg dat je een doorleer en een niet doorleerklas kreeg”,vertelt Brokx. Toen ik een jaar of 13 was hingen we ook een beetje bij elkaar. Volgens de heren zijn er nog zo’n 30 broeders. Op het hoogtepunt waren er 540. In de derde wereld groeit het aantal Broeders nog explosief. Indonesië spant de kroon”, aldus Broks. Het Nederlands onderwijs maakte in die tijd massaal gebruik van de broeders. “Ik denk dat het te maken heeft met de revitalisering van het Katholicisme. Aldus Brox. In het Katholieke onderwijs daar werden de leerkrachten niet bezoldigd. De broeders en de fraters hoefden geen salaris. Bij de financiële gelijkstelling met het openbaar onderwijs van 1920 kregen de broeders ook geld. “We waren ambtenaren in de zin der wet noemde ze dat, aldus de Hond”

Het boek kost 29,50 euro en is te koop bij: Jan Brokx, wilhelminaplein 6 Kaatsheuvel

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

De heemkundekring van LoZ heeft ook een boek uitgebracht over Van Lier in Loon op Zand.

29 november, 2007  

Een reactie posten

<< Home