Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, november 14, 2007

Loon op Zand gaat wateroverlast te lijf

"Ook al krijgt de hele wereld met meer extremen te maken, dan moeten we nog proberen te voorkomen dat water de huizen binnenstroomt. Ons rioolstelsel voldoet aan de eisen maar het is niet op extreme buien berekend", aldus wethouder Joop Bisselink (Gemeentebelangen) deze week in de raadscommissie openbare ruimte.
Volgens Bisselink is wateroverlast 'op straat' tijdens extreme regenbuien niet te voorkomen. Een aantal maatregelen heeft de gemeente toch al genomen. Op een aantal plaatsen is het regenwater afgekoppeld van het rioolstelsel. En er is een extra afvoerduiker onder de Bevrijdingsweg aangelegd, waardoor water via de waterloop aan de Bevrijdingsweg snel weg kan stromen naar het retentiebassin.
Nieuwe maatregelen zijn grootschaliger van aard. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de aanleg van een persleiding vanuit het campinggebied tot aan de rioolwaterzuivering aan De Roei. Hiermee wordt een behoorlijk gedeelte van het afvalwater, waaronder de afvoer van De Efteling, afgekoppeld van de kern Kaatsheuvel. In Loon op Zand wordt voor de Ecliptica en omgeving een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar 'diepinfiltratie' van regenwater.
Bij deze relatief nieuwe ontwikkeling wordt regenwater meteen afgevoerd naar een diepte van 50 tot 70 meter. Diep onder de grond kunnen in korte tijd flinke hoeveelheden regenwater afgevoerd worden.
"We zullen in de toekomst dus rekening houden met de steeds hevigere regenbuien", aldus Bisselink. De maatregelen moeten ertoe leiden dat grote hoeveelheden regenwater snel afgevoerd worden naar plekken in de openbare ruimte waar niemand er direct last van heeft, zoals speelvelden, pleinen of straten. Verder moet bij nieuwbouwplannen, zoals het laaggelegen De Els II, gekeken worden naar de hoogte van weg- en vloerpeilen van gebouwen.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

kijk eens op je ander weblog,zitten weer leuke gasten bij Jan.
Groetjes uit het zuiden Marianne

15 november, 2007  

Een reactie posten

<< Home