Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, november 06, 2007

Tijdelijke verhoging bijdrage Loon op Zand voor dierenasiel

Kaatsheuvel - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Loon op Zand heeft besloten om de gemeentelijke bijdrage aan het dierenasiel Waalwijk en omstreken te verhogen naar € 0,39 per inwoner. Deze verhoging is nodig om de stijgende kosten op te vangen. De verhoging van de inwonersbijdrage is tijdelijk. Het college wil de inwonersbijdrage opnieuw tegen het licht houden wanneer de nieuwbouwplannen van het dierenasiel gerealiseerd zijn.

Volgens het burgerlijk wetboek zijn Nederlandse gemeenten wettelijk verplicht te zorgen voor de opvang en verzorging van alle zwerfdieren binnen haar grenzen. Deze verplichting bestaat uit een opvang- en verzorgingstermijn van minimaal 14 dagen (bewaarplicht). Voor deze verplichting heeft de gemeente Loon op Zand een overeenkomst gesloten met het dierenasiel te Waalwijk. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

Meer gevonden katten
Het dierenasiel Waalwijk heeft sinds 2004 te maken met toenemende tekorten op de exploitatie. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door een toename van het aantal gevonden katten en – in mindere mate – honden. Hierdoor is er geen plaats voor logeerhonden en –katten en valt een belangrijke inkomstenbron weg.
Daarnaast zijn door het toegenomen aantal zwerfhonden en –katten de medische kosten flink gestegen. Wanneer de eigenaar van een gevonden hond of kat niet kan worden achterhaald, dan zijn de kosten van de medische behandeling van dieren door de dierenkliniek, voor rekening van het dierenasiel. .

Tijdelijke verhoging
Vanwege de verslechterde financiële situatie, heeft het bestuur van het dierenasiel verzocht om de gemeentelijke bijdrage per inwoner voor het dierenasiel te verhogen.
Dit verzoek is gericht aan alle gemeenten waarmee het dierenasiel samenwerkt, te weten Waalwijk, Loon op Zand, Aalburg en Heusden. Inmiddels hebben de gemeenten Waalwijk, Heusden en Aalburg besloten het verzoek te honoreren. Op basis van de door het dierenasiel verstrekte informatie en toelichting, heeft nu ook de gemeente Loon op Zand besloten om de bijdrage per inwoner te verhogen naar € 0,39. Het gaat voorlopig om een tijdelijke verhoging in afwachting van de realisatie van de nieuwbouwplannen van het dierenasiel. In het nieuw te bouwen dierenasiel zou ruim voldoende opvangcapaciteit gerealiseerd moeten worden voor logeerkatten en –honden waardoor de financiële problemen gedeeltelijk opgelost zouden kunnen worden.
Bron: website gemeente Loon op Zand

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

ik vindt het belachelijk dat iedere burger hier voor moet betalen.
de mensen die een huisdier nemen moeten dit met hun verstand doen en niet inpulsief.
dan zouden de asiels niet vol zitten.

07 november, 2007  
Anonymous Anoniem said...

in het bovenste hbe je helemaal gelijk,maar zijn helaas genoeg mensen die in een impuls een huisdier aanschaffen.
Als die op straat worden gesodemieterd moeten de beestjes toch geholpen worden,je kunt ze niet aan hun lot over laten.

07 november, 2007  

Een reactie posten

<< Home