Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, december 25, 2007

Favoriete kerstnummer

http://player.omroep.nl/?aflID=6113795&md5=286e30bbd63de165b905b035f289a765

Ode aan: Majoor Bosshardt
Majoor BosshardtMajoor Bosshardt, volledige naam Alida Margaretha Bosshardt (Utrecht, 8 juni 1913 - Amsterdam, 25 juni 2007) was een Nederlands lid van het Leger des Heils. Voor velen was zij het gezicht van dit kerkgenootschap.

Bosshardt kwam niet uit een Leger des Heils-gezin. Haar vader werd katholiek in 1925, haar moeder was Nederlands Hervormd maar religie speelde in het gezin Bosshardt geen grote rol. De ouders dreven een winkel in comestibles (delicatessen), zoals dat toen heette en woonden boven de winkel. Zelf kwam ze op haar 18e tot geloof toen ze een bijeenkomst van het Leger des Heils had bijgewoond. Ze ging naar de openbare Regentesseschool, een meisjesschool in Utrecht. Vanaf 1927 werkte ze in de manufacturenwinkel van haar oom. Na haar toetreding op 19 juni 1932 ging ze naar de kweekschool van het Leger in Amstelveen. Op 9 juli van dat jaar werd ze bevorderd tot heilsofficier en uitgezonden naar Rotterdam. Ze keerde na een jaar weer terug naar Amsterdam.


Na de Tweede Wereldoorlog kwam ze op het hoofdkwartier van het Leger des Heils in Amsterdam terecht. Daar merkte ze op dat het Leger des Heils op de Wallen, het Amsterdamse prostitutiegebied, nauwelijks actief was. Nadat ze er enkele malen bij de leiding op had aangedrongen, kreeg ze toestemming met werkzaamheden op de Wallen te beginnen. In 1948 richtte ze daar het Goodwillcentrum op. Ze slaagde erin contact te maken met de prostituees en vierde onder meer jaarlijks kerstfeest met hen. In 1959 kwam ze voor het eerst op de Nederlandse televisie, in het programma Anders dan anderen van Bert Garthoff. In 1965 lekte uit dat ze prinses Beatrix, die incognito was, begeleid had op een trip over de Wallen; dagenlang was het werk van majoor Bosshardt groot nieuws in Nederland.