Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, december 22, 2007

Sfeerverlichting rond Jozefkerk brandt maar één uur

KAATSHEUVEL - Niet meer dan één uur hebben de lampen rond de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel donderdagavond gebrand.
Initiatiefnemer Jan Brokx moest de lampen op last van de gemeente uit doen. Zij trok namelijk de verleende vergunning met onmiddellijke ingang in. Dit omdat het kerkbestuur tegen de verlichting is.

Volgens de gemeente Loon op Zand heeft ze Brokx voorwaarden gesteld bij het verlenen van de vergunning. De belangrijkste hiervan waren dat het initiatief de goedkeuring van het kerkbestuur zou moeten krijgen en dat de verlichting erop gericht moest zijn diverse kerstactiviteiten op het kerkplein bij te lichten. Maar het kerkbestuur van Kaatsheuvel bleek het niet eens te zijn met de verlichting rond de kerk. De bestuurders hebben de initiatiefnemer hiervan vorige week op de hoogte gesteld. Daarbij stellen zij dat er dit jaar helemaal geen kerstactiviteiten op het plein voor de kerk zijn. Deze verkeerde voorstelling van zaken en het ontbreken van toestemming van het kerkbestuur, hebben burgemeester en wethouders van Loon op Zand ertoe gebracht de verleende vergunning in te trekken.

Volgens Brokx heeft het kerkbestuur hem alleen medegedeeld dat het aan zijn actie geen medewerking wenste te verlenen. Dat er geen kerstactiviteiten zouden zijn op het plein, spreekt hij tegen. "Vrijdagochtend stonden schoolkinderen in het donker op het kerkplein".

Rob Wolters, secretaris van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen heeft geen goed woord over voor de handelswijze van de gemeente. “Dit is een staaltje van onvolwassen bestuurlijk gedrag. De gemeente beschadigd hier mensen die zeer zorgvuldig te werk zijn gegaan en willen dat met knikkende knieën afdekken. Het college en het kerkbestuur willen hun zaakjes liever letterlijk buiten de schijnwerpers houden ”, zo reageert hij boos. Wolters is met name verbolgen over het feit dat mensen die iets willen doen voor de gemeenschap nu als een stelletje boeven worden neergezet. “Dit geeft geen pas”.