Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, december 27, 2007

Paniek na kerstrapport

Huiswerkhuis Van Hest in Kaatsheuvel begeleidt leerlingen die een duwtje in de rug nodig hebben.

Enorm veel voldoening geeft dat! Als een leerling die voor een vak aanvankelijk een 2 gemiddeld staat, uiteindelijk tóch met een 6 zijn eindexamen haalt. Door zijn jarenlange betrokkenheid bij Huiswerkhuis Van Hest, aan het Prins Mauritsplein in Kaatsheuvel, heeft Leslie Daniël (40) dit genoegen al meermaals mogen smaken. “Dat vind ik mooier dan een leerling die alleen maar tienen haalt”, lacht Daniël.
In het dagelijks leven is Daniël wis- en natuurkundedocent aan het Midden-Brabant College in Tilburg. Sinds 1996, het jaar waarin Paul van Hest met zijn Huiswerkhuis startte, is Daniël erbij betrokken. Na het overlijden van Van Hest juli jongstleden, zette Daniël het voort. De naam verwijst nog steeds naar ‘meneer Van Hest’, zoals de oprichter liefdevol herinnerd wordt.
Momenteel krijgen zo’n dertig basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en een enkele pabo-student die zijn rekenen wil bijspijkeren er één of meerdere dagen per week bijles of huiswerkbegeleiding. Op de resultaten mag Daniël trots zijn. “Vrijwel iedere examenkandidaat die bij ons wordt geholpen, slaagt voor het examen.”
De laatste jaren sturen steeds meer ouders hun zoon of dochter naar een huiswerkbegeleider. De toegenomen zelfstandigheid van leerlingen in het onderwijs zou daar de oorzaak van kunnen zijn, vermoedt Daniël. Want niet iedere leerling kan zich even goed redden. In het pand van het Huiswerkhuis zijn drie verdiepingen ingericht voor het maken van huiswerk of het volgen van bijlessen. Computers zijn beschikbaar voor oefeningen of om aan een werkstuk te werken. In kasten staan handige boeken bij elkaar. Terwijl de leerlingen bezig zijn, houden docenten een oogje in het zeil. Herrie wordt niet getolereerd. “Hier kunnen leerlingen niets anders dan werken”, zegt Daniël, die ook met een huiswerkbegeleidingsdienst in Tilburg wil beginnen. Met name na de kerstvakantie wordt het drukker in het Huiswerkhuis. “Dan hebben ze hun eerste of tweede rapport gekregen en slaat de paniek toe”, lacht Daniël.

Bron: BD Jeroen Ketelaars