Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, maart 26, 2008

“Conclusie eindrapport SP: “Nachtbus is winstgevend”

Kaatsheuvel /Waalwijk – Het laten rijden van een Nachtbus van Tilburg naar Waalwijk, met tussenstops in Loon op Zand, Kaatsheuvel en Sprang-Capelle blijkt winstgevend. Dit is de conclusies van het eindrapport “De nachtbus’, dat is opgesteld door de Loonse Eric Kuijpers. (SP) Hij overhandigde vorige week zijn bevindingen officieel aan de locoburgemeester van Loon op Zand, Joop Bisselink. Het rapport zal ook nog aangeboden worden aan de gemeente Waalwijk en aan de Provincie.

Het eindrapport bevat de conclusies van een proef die de SP heeft uitgevoerd met een Nightliner in het laatste weekend februari. Op vrijdag- en zaterdagnacht reden er twee bussen met een capaciteit van 210 passagiers van Tilburg naar Waalwijk. De vertrektijden waren 2.00, 3.00 en 4.00 uur. Tijdens deze ritten werd geteld hoeveel passagiers er meereden en in welk dorp ze uitstapten. Op vrijdag werden 105 passagiers vervoerd en op zaterdag 328. De bus van 2 uur was niet druk. Volgens de onderzoekers is dat tijdstip blijkbaar te vroeg om naar huis te gaan. De piek lag net na sluitingstijd van de Tilburgse horeca. In de bussen die na 4.00 uur reden was nog precies één plaatsje over. Volgens de samensteller zal bij een hogere bekendheid met het fenomeen Nachtbus het gebruik bij een structurele inzet zeker toenemen. Uit een gehouden enquête onder 512 jongeren blijkt dat ze €3,50 per rit willen betalen. In totaal maakten 433 jongeren gebruik van de nachtbussen. Dat betekent dat de bus € 1.515,- per weekend mag kosten om kostendekkend te zijn. “Op basis van deze cijfers concluderen wij dat een nachtbus op het traject Tilburg- Waalwijk zeker kostendekkend maar waarschijnlijk zelfs winstgevend geëxploiteerd kan worden”, schrijft Kuijpers, die zegt zich nu in te gaan zetten op voortzetten van het experiment door de gemeente Loon op Zand. “De gemeente kan en moet zich wat ons betreft, in overleg met Waalwijk en de provincie hard gaan maken voor een langlopend experiment tot de tijd dat de provincie zelf komt met een uitgebreid nachtnet in Brabant”, aldus Kuijpers. ‘Dan kunnen de fietsende en bromfietsende jongeren voortaan veilig en comfortabel naar huis en kunnen een groot aantal ouders rustiger doorslapen”.