Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, maart 26, 2008

Aandacht voor mantelzorgers in gemeente Loon op Zand

LOON OP ZAND - Mantelzorgers in Loon op Zand krijgen meer aandacht van de gemeente. Binnenkort start een voucherproject met extraatjes voor mantelzorgers.

Wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) is ook bezig folders te maken met informatie over voorzieningen. Ze zijn ook bedoeld voor professionele hulpverleners zoals huisartsen. Uit een onderzoek blijkt dat er voldoende voorzieningen zijn, die elkaar soms ook overlappen. Wat ontbreekt is een totaalbeeld van maaltijd-, boodschappen- of oppasdiensten en logeeradressen.

Ook moet er een centraal punt zijn waar mantelzorgers terecht kunnen. Voor Ligtenberg is dat het gemeentelijk servicepunt wonen, zorg en welzijn. "De mantelzorgers en hun behoeften moeten herkend en erkend worden. Zij worden nog niet altijd voldoende gewaardeerd", zegt Ligtenberg. Scholing van medewerkers is daarop gericht. De Stichting Mantelzorg Midden-Brabant verzorgt die scholing. De gemeente subsidieert de stichting ook voor begeleiding van mantelzorgers en ondersteuning van de lokale werkgroep, die inloop- en voorlichtingsbijeenkomsten houdt.

De voucheractie dient als provinciaal voorbeeldproject. Ligtenberg spreekt liever van bedankbon dan van voucher. "Mantelzorgers krijgen zo een extraatje dat nu net niet in andere voorzieningen zit. Het kan gaan om ontspanning of klusjes als tuinonderhoud of boodschappen doen. Dus echt hulp voor de mantelzorger zelf en niet voor degene die wordt verzorgd." Momenteel worden afspraken gemaakt met instanties die de diensten gaan uitvoeren.