Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, mei 30, 2008

De Efteling als inspiratiebron

KAATSHEUVEL - Het moet een bijzonder attractiepark worden in de omgeving van de stad Hummené in Slowakije. Een natuurrijk park van zo'n 450 hectare, gebaseerd op Oost-Europese sprookjes, en attracties als een houten achtbaan. Het klinkt een beetje als de Oost-Europese variant van De Efteling.

Maar dat is echt niet zo, benadrukt Guido van Daele. Hij is directeur van Darc Leisure, het bedrijf dat het plan van de grond probeert te krijgen. " De Efteling is veel groter van opzet. Je zult bij ons ook geen Slowaakse Holle Bolle Gijs zien."

Hoe is het om een groot attractiepark binnen de gemeentegrenzen te hebben? Dat wil een groep Slowaakse burgemeesters uit de omgeving van Hummené wel eens weten. Daarom is ze speciaal naar Kaatsheuvel afgereisd. Woensdag brachten ze als 'toeristen' een bezoek aan de Efteling.

Nu, een dag later, is het Slowaakse gezelschap te gast op het Kaatsheuvelse gemeentehuis. Ook de ambassadrice van de Slovak Republic in Nederland, Oksana Tomová, is er om meer te horen over de gemeente Loon op Zand, en de Efteling in het bijzonder.

"De Efteling trekt jaarlijks 3,5 miljoen bezoekers", vertelt burgemeester Ria van Hoek. Via de onmisbare hulp van de tolk dringt dat getal tot de Slowaakse gasten door. Enkele burgemeesters knikken bewonderend. Dat is nog eens een inkomstenbron. En extra geld, dat kunnen ze in dit oostelijk deel van Slowakije goed gebruiken.

"Het gaat ze economisch niet voor de wind", verduidelijkt Van Daele. "Daarom wordt nu ook ingezet op toerisme. " Hij durft niet te voorspellen hoe snel het attractiepark er in Slowakije kan komen. "De mensen daar hebben nog veel vragen. Vandaar ook deze trip."

Het bevalt burgemeester Kostilnik Vladimir van Hummené (35.000 inwoners) in ieder geval goed in Kaatsheuvel. Hij wil meteen spijkers met koppen slaan. Als het aan hem ligt, komen de Loonse burgemeester en wethouders in september naar Slowakije. Ze kunnen dan meteen een samenwerkingsovereenkomst tekenen tussen de gemeenten Loon op Zand en Humenné. Dat gaat zijn Nederlandse collega, Ria van Hoek, wel erg snel. "Eerst maar eens elkaar verkennen. Maar ik bewonder uw voortvarendheid. Daar kunnen we in Nederland weer wat van leren."

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Van de snelheid van Kostilnik Vladimir van Humenne kan onze gemeente nog een puntje aan zuigen neem nou bv het bruisend dorpshart.

Spijkers met koppen slaan !!

30 mei, 2008  

Een reactie posten

<< Home