Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, mei 16, 2008

Nieuw afvalplan ligt gevoelig

KAATSHEUVEL - De inwoners van de gemeente Loon op Zand krijgen eind dit jaar toch drie afvalcontainers voor hun restafval, groen en papier.

Dat is één kliko meer dan ze nu gewend zijn. Het nieuwe afvalplan zorgde gisteravond voor veel politiek gesteggel. Uiteindelijk kreeg het plan de steun van een meerderheid van de raad (Gemeentebelangen, CDA, Lijst Loon op Zand en GroenLinks).

De gemeente gaat de mensen nu volop informeren over de veranderingen. Want het plan ligt gevoelig. Niet iedereen is blij met meer containers en minder ledigingen.

Nu stoppen de mensen hun rest- en groenafval nog in één container. Maar deze zogeheten duobakken zijn versleten. De gemeente wil deze kliko's vervangen door één container voor restafval en één voor groente, fruit- en tuinafval. Met de komst van de twee containers wordt dan meteen de ene week het rest- en de andere week het gft-afval opgehaald. De hoop is dat mensen hun afval zo beter scheiden. Dat is beter voor hun portemonnee en het milieu, zo is het idee.

Met name VVD en PvdA hadden forse kritiek op het plan. Het zou (financieel) slecht onderbouwd zijn en op onbegrip stuiten bij inwoners. De partijen pleitten er voor om nog een jaar met de duobakken te werken, en dan te zoeken naar een echt goede oplossing. Het college gaf deels gehoor aan de kritiek. Het stelde voor om bij de aanbesteding voor de nieuwe afvalinzameling toch ook een offerte aan te vragen voor de duobakken. De uiteindelijke keuze zou na deze procedure aan de raad zijn. Maar coalitiepartijen Gemeentebelangen, CDA en Lijst Loon op Zand wilden daar samen met GroenLinks niets van weten. "U zwicht voor een paar boe roepende partijen", stelde Cees van der Ven (GroenLinks). De vier fracties vonden verdere vertraging van de plannen 'onacceptabel'. Ze wilden nu knopen doorhakken, en stemden voor het plan. Ook de CDA-motie om in de zomerperiode het gft-afval wél wekelijks op te laten halen, kreeg voldoende steun.

14 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hoe zo veel gesteggel!!! De raadsvergadering was Donderdag avond en de beslissing moest nog genomen worden, maar bij de Maasroute zat de folder voor het nieuwe afval inzamelen al bij.Dit is gewoon een prestige project van Joop Bisselink en was allang rond.
IK bewaar mijn afval echt geen twee weken ik ga nu alles in een container gooien.

16 mei, 2008  
Blogger Kaatsheuvel said...

In de folder (De Gezandt) staat duidelijk te lezen dat er nog een beslissing genomen moest worden. Ik kan U zeggen dat het een heftige discussie was met zes schorsingen. Bisslink wilde afzien van 3 bakken maar de coalietie niet.

Met vr. Gr.

16 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Wat was het resultaat van de enquete die zo snel ingeleverd moest worden?

16 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Sommigen mensen (lees: een lid van Gemeentebelangen)hebben twee duobakken achter hun huis staan. Zien we daar dan straks ook 6 bakken staan of houdt deze meneer zich dan wel aan zijn eigen regels???!

16 mei, 2008  
Blogger Gerard said...

Wedden dat er in de toekomst nog minder gescheiden gaat worden. In de zomer wil namelijk niemand twee weken lang een stinkende kliko met gft afval (waar volgens goed scheiden ook eten en keuken-afval in hoort) op zijn plaats hebben staan. Als vervolgens het diftar systeem definitief ingevoerd gaat worden wordt het nog erger, dan zie je in de buitengebieden dagelijks zakken vuil liggen vanwege de gestegen kosten.

16 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

ik heb in de keuken gewoon nog een afvalbak staan met de "ouderwetse" Komo zakken en raad ens waar mijn gft-afval in gaat ......, juist in de Komo zak en deze gaat gewoom in de kliko (en die gtf kliko zet ik wel ergens waar ie niet in de weg staat)

16 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

De mensen die hier het hardst roepen dat ze nu toch ook al niet scheiden zijn juist de veroorzakers van het nieuwe systeem. Dus de mensen die genoeg hebben aan 1 container voor alles zijn de reden dat we er straks 3 hebben. Hoe ironisch.

16 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Ik snap het eerlijk gezegt je hebt meer huis afval als tuin afval,maar goed dat de gewonen huisafval niet elke week wordt geleegt net als nu,en wat noemen jullie zomer periode lekker de maaien door de containers,ik doe er nog zakken om heen maar er zijn mensen die dat niet doen.Lekker voor de mensen en vooral voor de mensen die de containers moeten legen

16 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

bedankt gemeentebestuur

hebben we in een klap er mooi drie bloembakken bij

het vuil flikkeren we wel langs de kant van de weg

dat is toch de bedoeling , dit is namelijk gewoon het invoeren van het driftar systeem zonder het eerst bekend te maken

16 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

ou mijn zus woonde eerst in waalwijk,en die was al blij dat ze er vanaf was van dat systeem toen ze hier kwam wonen,en nu hier ook.
Ik heb het zelf gezien,vuil in afgesloten zakken in de container,2 weken 30 graden en de maaien kruipen via je gevel omhoog,en nog maar te zwijgen van die extra kosten per gewicht,je betaalt je scheel.Als het zover ver komt gaan de mensen als een gek afval dumpen,zeker mensen met kleine kinderen die nog luiers dragen,wat denk je wat een gewicht,dus kosten dat met zich meebrengt.
En dat de kliko"s kapot gaan ja niks gek als je ziet hoe die nieuwe lichting vuilnismannen met de bakken omgaat dat is echt niet meer normaal,ze gooienen smijten ermee,gisteren lagen er 3 op de grond hier,en als je dan zegt dat ze ze ook op kunnen rapen,dan doen ze net of ze je niet horen.Nee ik mis Jan die deed zijn werk netjes en goe,maar die vuilnismannen die er nu rondlopen echt 3 x bagger,met kapotte containers to gevolg.

16 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Zo'n 297 enqueteformulieren waren ingezonden. De meeste inwoners wilden het oude systeem handhaven. Dit noemen ze nou democratie in Loon en meer communiceren naar de burger toe. Ben nu al benieuwd naar de verkiezingen.
Straks papier niet meer in de papiercontainer want met 140 liter is deze na twee weken vol hier in Loon. Dus de rest gewoon in de restafval. Ooit twee weken achter de vuilniswagen gelopen als bijbaantje en het is echt geen pretje wat na twee weken uit je GFT bak komt gekropen.
Wordt steeds gefrusteerder over de gemeenteraad/politiek.

16 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Heftige discussie?? hoe zo?? Gemeente belangen heeft toch ook ingestemd, en bisselink heeft zich bij LTV midden brabant( enkele weken geleden)al sterk gemaakt voor het nieuwe systeem van afval inzamelen.
Dit systeem hadden ze 20 jaar geleden in Tilburg ook al, toen liepen de containers ook al zelf naar de straat,(is wel een voordeel geen gesjouw)en zijn er toen snel mee gestopt.Dus zover loopt onze gemeenteraad achter, dus op naar de verkiezingen van 1990.

16 mei, 2008  
Blogger Kaatsheuvel said...

In Tilburg hebben ze inderdaad nu nog het oude systeem zoals wij nu nog hebben. Een opmerking moet ik wel maken: In de zomer worden de GFT containers elke week geledigd.

17 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

n de folder (De Gezandt) staat duidelijk te lezen dat er nog een beslissing genomen moest worden. Ik kan U zeggen dat het een heftige discussie was met zes schorsingen. Bisslink wilde afzien van 3 bakken maar de coalietie niet.

Met vr. Gr.

16 mei, 2008
Anoniem Anoniem zei...´jAN JE WIL TDUS EIGENLIJK ZEGGEN DAT jOOP nAAR DE VVD EN DE pVDA wilde luisteren

vanuit een zonnig Punta Cana met verhitte verkiezingen

groet van Jacky Smit
www.raadslid.web-log.nlç

17 mei, 2008  

Een reactie posten

<< Home