Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, juli 01, 2008

Klachten over actie politie Midden en West Brabant verminderd

TILBURG - De politie in Midden en West Brabant ontving vorig jaar 361 klachten van burgers. In 2006 kreeg de politie nog 391 klachten op haar bordje. In Tilburg zijn er 107 klachten binnengekomen. In Breda 72, Bergen op Zoom 71 en in Oosterhout 74. De overige vijftien gingen over de meldkamer of over ondersteundende diensten van de politie.

Omdat een klachtmelding soms uit meer delen bestaat, heeft de politie becijfert dat er 791 zogenaamde klachtonderdelen zijn ontvangen. Deze cijfers staan te lezen in het Jaarverslag klachten 2007 van de politie Midden en West-Brabant. Korpschef Frans Heeres is tevreden omdat het aantal klachten is verminderd. "We hebben elk jaar vele miljoenen contacten met burgers, Dan is het aantal klachten geen reden tot zorg."

De politie werkt sinds enkele jaren met een andere en verbeterde registratie van klachten. Ze worden onderverdeeld in categorieën zoals 'individueel optreden' (in 2007: 217). Die gaan over het gedrag van agenten.

De tweede categorie is 'politie-optreden' (235). Die zijn beleidsmatig van aard, zoals de prioriteiten die de politie stelt. Zo'n 57 klachten gingen over gebruik van geweld door agenten.

In 47 geval had de agent volgens de klager zijn bevoegdheden verkeerd aangewend en 6 klachten gingen over discirminatie of maatschappelijke onrust.

Van alle zogenaamde klachtonderdelen in 2007 zijn er 235, dat is gelijk aan dertig procent, ongegrond verklaard. Precies 161 klachtonderdelen (twintig procent) zijn wel gegrond verklaard en 321 zijn er door middel van bemiddeling tot tevredenheid van de klagende burger afgehandeld, zo blijkt uit het jaarverslag.

Na elke klacht wordt een onderzoek ingesteld. Bovendien is er een onafhankelijke klachtencomissie bestaande uit vijf personen die bij een aantal klachten in de orde van geweld, seksuele intimidatie, maatschappelijke onrust en discriminatie adviseert.

In 2007 heeft deze commissie 34 klachten besproken en daarvan 4 gegrond verklaard. Burgers die het niet met de afhandeling van de klacht eens zijn, kunnen zich tot de Nationale Ombudsman wenden. In 2007 zijn daar tien zaken voorgelegd, tegen vijftien een jaar eerder.