Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, juni 28, 2008

Duinexpres doet meer haltes aan

DE MOER/KAATSHEUVEL - Het treintje De Duinexpres maakt nu alweer jaren z'n ritten langs de Loonse en Drunense Duinen en door landgoed Huis ter Heide. Het was nog een hele klus om alle vergunningen binnen te slepen.


Jaren gingen er overheen. Maar al die inspanningen zijn niet voor niets geweest, stelt exploitant Henk Brouwers van kampeerboerderij Arbeid Adelt in De Moer. Want de belangstelling voor de groen-gele Duinexpres blijft groeien.

Tijd dus voor een volgende stap. De Duinexpres krijgt vanaf juli drie opstapplaatsen: naast Arbeid Adelt komen er extra 'haltes' bij de restaurants De Roestelberg in Kaatsheuvel en De Rustende Jager in Biezenmortel, aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen.

Het wordt nu ook meteen mogelijk om in je eentje of met een klein gezelschap met het toeristische treintje mee te rijden. "Daar was steeds meer vraag naar", vertelt Brouwers. Tot nu toe was de Duinexpres (met twee wagons en 52 plaatsen) alleen te reserveren door grotere groepen. Dat laatste blijft ook gewoon mogelijk.

De proef met de 'vrije ritten' (kosten 10 euro per persoon) beperkt zich vooralsnog tot drie dagen in de week. Zondag vertrekt de Duinexpres bij de Rustende Jager, dinsdag bij De Roestelberg en woensdag bij Arbeid Adelt: telkens om 14 uur. "Mensen kunnen vooraf een plekje reserveren, maar ook de gok wagen om een kaartje te kopen bij de halte. Alleen lopen ze dan wel het risico dat de wagens vol zitten", vertelt Brouwers. De Duinexpres maakt een tocht van zo'n twee uur. Onderweg krijgen de passagiers uitleg over de bossen, heiden en stuifzand.

Brouwers hoopt in de toekomst nog wat verder met De Duinexpres het natuurgebied in te mogen. Maar Natuurmonumenten blijkt wat huiverig om daar toestemming voor te geven. "Die vrees is onnodig" , stelt Brouwers. "De Duinexpres is geen kermisattractie, maar echt gericht op natuureducatie. En op dat gebied valt nog heel wat te bereiken. Zelfs veel mensen uit de omgeving worden tijdens de rit met de Duinexpres verrast door het natuurschoon, en dat slechts een paar kilometer van hen vandaan."

Brouwers is benieuwd naar de belangstelling voor de ritten bij de extra haltes. Dinsdag weet hij al meer, dan is de eerste tocht vanaf De Roestelberg in Kaatsheuvel.

- Een rit met De Duinexpres is te reserveren bij de opstapplaatsen: De Rustende Jager, 013-5111269, De Roestelberg 0416-333079 en Arbeid Adelt 013-5159247