Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, september 24, 2008

Gemeente komt terug op kliko's

Nieuw afvalsysteem Loon op Zand kost niets extra

Per 1 december verandert in de gemeente Loon op Zand de wijze waarop het huisvuil wordt opgehaald. De inwoners krijgen vanaf die datum drie containers tot hun beschikking, waarmee zij hun gft-afval, restafval en oud papier voortaan beter gescheiden kunnen weggooien. De gemeente stapt af van de tot nu toe gebruikte duo-bakken, om efficiënter, milieuvriendelijker en voordeliger te werk te kunnen gaan

Afgelopen week heeft de gemeente de inwoners van Loon op Zand, Kaatsheuvel en de Moer ingelicht over de veranderingen die op stapel staan. Berichtgeving via een brief, een speciale afvalkrant én in De GeZandt, het kwartaalblad van de gemeente heeft echter nogal wat vragen opgeleverd. Veel vragen betroffen de kleuren van de nieuwe containers. Op grond hiervan zijn de kleuren van de containers veranderd. Om totale helderheid te verschaffen over het nieuwe afvalsysteem, worden de belangrijkste zaken hieronder nog eens duidelijk uiteengezet.

Basispakket
Tussen 17 en 28 november ontvangen alle inwoners van Loon op Zand een basispakket containers.
Dit pakket bestaat uit:
• Een container van 140 liter voor gft-afval
• Een container van 140 liter voor papierafval
• Een bio-bakje, een klein gft-bakje met deksel dat mensen in de keuken kunnen gebruiken om hun gft-afval tijdelijk in te bewaren
De groene container die de mensen momenteel voor papier gebruiken (240 liter) gaat per 1 december
dienst doen als restafvalcontainer.

Gekleurde deksels
In tegenstelling tot wat eerder gezegd is, zullen alle containers straks groen van kleur zijn. De deksels hebben echter verschillende kleuren en tonen waar de containers voor bedoeld zijn: de restafvalcontainer (de huidige papiercontainer) krijgt een grijze deksel, de gft-container een groene deksel en de papiercontainer een blauwe deksel. Tot deze aanpassing is pas deze week besloten, naar aanleiding van verschillende vragen en opmerkingen die bij de gemeente binnenkwamen. Het werken met één kleur containers en verschillende deksels blijkt qua voorraadbeheer meer flexibiliteit en ook kostenvoordeel op te leveren.

Omruilen
Over het omruilen van de huidige containers voor de nieuwe containers zijn de mensen via de afvalkrant helder geïnformeerd: in week 47 en 48 dient iedereen alle containers die in bezit zijn (bruin én groen) op de normale afhaaldag langs de weg te zetten, tot in ieder geval 20.00 uur. Alle containers worden in één van die twee weken omgeruild. Medio november ontvangen inwoners van Loon op Zand nog een brief van de gemeente met een heldere instructie over het omruilen.

Keuzepakket is gratis
Bij de brief en de afvalkrant die alle inwoners ontvangen hebben, zat een antwoordstrook. Hierop staat aangeven dat ook voor een ander formaat containers gekozen kan worden.
• In plaats van een 140 liter container voor gft, kan ook voor een 240 liter container gekozen worden
• De groene restafvalcontainer (thans papier) van 240 liter, kan omgeruild worden voor een container van 140 liter.
In de GeZandt stond per abuis vermeld dat de keuze voor een andere container meer of minder kosten met zich mee zou brengen. Dit is niet het geval. Iedereen die tijdig de antwoordkaart opstuurt, krijgt zonder kosten de beschikking over de keuzecontainers. Volgens eerdere informatie moest de kaart vóór 1 oktober bij de gemeente binnen zijn. Omdat de brief bij een aantal mensen later binnen is gekomen, is besloten de reactietermijn tot 6 oktober te verlengen. De antwoordkaarten moeten uiterlijk op deze datum bij de gemeente binnen zijn. Mensen die ná 6 oktober besluiten om toch liever andere containers tot hun beschikking krijgen, betalen eenmalig rond de 45 euro voor het omruilen van de containers.

Papiercontainer optioneel
Op de antwoordkaart is onvermeld gebleven dat mensen ook de mogelijkheid hebben om de papiercontainer te ‘weigeren’. De gemeente plaatst op diverse plekken papierverzamelcontainers waar oud papier gratis in gestort kan worden. Ook deze keuze-optie is gratis, mits voór 6 oktober bij de gemeente aangemeld. En ook dit kan via de antwoordkaart. De keuze ‘geen papiercontainer’ moet dan door de mensen zelf op de kaart geschreven worden.

Duurder of goedkoper
De overgang naar het nieuwe afvalsysteem heeft voor dit jaar geen consequenties voor de afvalstoffenheffing die mensen betalen. De gemeente heeft aangegeven dat het nieuwe systeem uiteindelijk voordeliger is dan het oude systeem met de duobakken.
De aparte bakken worden voortaan ‘om de week’ opgehaald. Besluiten mensen om hun GFT-container, of hun restafvalcontainer een keer níet aan de kant van de weg te zetten, omdat deze pas half vol zit, dan kan dat de ophaaldienst werk besparen. Als dit op grotere schaal en met regelmaat gebeurd, dan kan dit tot gevolg hebben dat de gemeente een gunstiger tarief kan afspreken met de afvalverzamelaar. En dat merken de inwoners vervolgens weer in hun portemonnee.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Zijn jullie de nieuwe afdeling communicatie? En wat schuift dat ????????????

25 september, 2008  
Anonymous Anoniem said...

zo is het wel verwarrend, eerst brieven rondsturen en dan de boel veranderen. Het mag geld kosten.

25 september, 2008  

Een reactie posten

<< Home