Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, oktober 11, 2008

Roep om actie tegen treiterijen

Buurtpreventieteam Draaiboom Kaatsheuvel wil actie.

KAATSHEUVEL Enkele gezinnen in de Kaatsheuvelse wijk De Draaiboom zijn al een tijd het doelwit van een groep treiterende en pestende jeugd. Dat stelt buurtcoördinator Tosca Diters. Volgens haar is de situatie zo ernstig dat de families niets rest dan te verhuizen als er geen einde komt aan de reeks incidenten.
De Loonse wethouder Wil Ligtenberg (buurtbemiddeling) is donderdagavond op de hoogte gebracht van de onrust in de wijk, en heeft daarop actie ondernomen. Gistermorgen is overleg geweest met de verantwoordelijk ambtenaar en leden van het preventieteam.
Eind maart ondertekenden de gemeente, de politie, Casade, Triangel en de buurt nog een convenant om de veiligheid en leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Maar de vrijwilligers die betrokken zijn bij het buurtpreventieproject in De Draaiboom voelen zich nu in de kou staan. „De overheid tekent wel een convenant, maar laat het op cruciale momenten afweten”, aldus Diters. Volgens haar moet er veel harder opgetreden worden tegen de treiterijen, die variëren van spugen tot schelden en erger.
Diters: „De gemeente wil wel luisteren. Maar door de vele personeelswisselingen is er totaal geen dossierkennis aanwezig. Door de vergadercultuur ziet de burger geen verbetering. Dit verhoogt de irritatie”. Daarnaast laat de politie zich te weinig zien, vindt Diters. „De angst en de agressie regeert. Wat ontbreekt is communicatie.” Toch blijft ze geloven in buurtpreventie. „Maar dan moet men wel de afspraken nakomen”. Om toch iets te bereiken is ze op scholen met leerlingen de directe confrontatie aangegaan. „Daarna was het even rustig, maar nu laait de onrust weer op”. Wethouder Ligtenberg erkent het dat de communicatie niet altijd optimaal is verlopen. Volgens hem zijn de verantwoordelijkheden niet goed op elkaar afgestemd. „Je kunt als buurtpreventieteam niet verwachten dat als je de politie belt, ze binnen twee minuten er zijn. Dat geldt ook voor de wijkagent. Die kan nu eenmaal geen 24 uur per dag in één wijk ingezet worden.” De politie kon gisteren geen mededelingen doen over deze zaak.
Diters heeft overigens wegens verhuizing haar voorzitterschap neergelegd. Haar functie is vacant.