Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, december 10, 2008

St. Jan sprekend voorbeeld neogotiek

Brob: BD Auteur Sjaak Koolen

De St. Janskerk in Kaatsheuvel is een schoolvoorbeeld van de neogotische bouwstijl met oude ornamenten. De kerk wacht een grootscheepse restauratie.foto Frank Trommelen
KAATSHEUVEL - De St. Jan in Kaatsheuvel is in deze contreien niet de minste kerk. En ook niet de kleinste.

Zie ook:
Restauratie St. Jan vergt nog zak geld
De St. Jan is in oppervlakte de op een na grootste kerk in het bisdom Den Bosch. Bovendien is het een sprekend voorbeeld van de neogotische bouwstijl.

De naam luidt voluit H. Johannes de Doperkerk, maar iedereen in Kaatsheuvel spreekt over de St. Jan of 'grote kerk'. Het is een rijksmonument. De bekende Tilburgse architect Cornelis van Hoof tekende voor het ontwerp. Hij was ook de architect van de schoolmeesterswoning in De Moer, de Theresiaschool in Kaatsheuvel en de Heikese kerk in Tilburg.

De St. Janskerk werd op 5 juli 1913 ingezegend door bouwpastoor Völker. De kerk kostte destijds 168.000 gulden (76.000 euro). Dat was 20 procent meer dan begroot. De St. Jan werd gebouwd ter vervanging van de Waterstaatskerk, die op de plaats van het Patronaat in de Hoofdstraat stond. De nieuwe kerk was nodig, omdat Kaatsheuvel sterk groeide en de Waterstaatskerk (gebouwd in 1835) te klein was geworden.

Het orgel is een van de pronkstukken van de St. Jan. Het is een origineel Vollebregt-orgel, dat in 1854 werd gekocht. Het verhuisde uit de Waterstaatskerk mee naar de St. Jan. Het orgel is dringend aan restauratie toe. Het geld daarvoor ontbreekt. Speciaal is ook de Kruisweg van de hand van Hugo Kohl uit Roermond. De staties zijn geschilderd op een ondergrond van koper. Opvallend zijn het hoogaltaar en de preekstoel van kalksteen.

De St. Jan is 70 meter lang en 40 meter breed. De torens zijn ruim 60 meter hoog. In 1975 werd de kerk gerenoveerd. Er kwam een podium voor het altaar, het aantal zitplaatsen werd teruggebracht van 1.200 naar 750. De oude banken werden verkocht en er kwam een nieuwe verwarming.