Boete Mandemakers geschrapt
DEN HAAG/WAALWIJK - De Raad van State heeft een boete van 20.550 euro van tafel geveegd die Keukencentrum Mandemakers in Waalwijk had gekregen van de Arbeidsinspectie.
Volgens de Arbeidsinspectie maken de monteurs van het keukenbedrijf te lange werkdagen, maar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, vindt dat dat niet hard gemaakt kan worden.
Dat heeft te maken met de Arbeidstijdenwet, waarin volgens de Raad van State de begrippen 'arbeid en arbeidstijd' niet duidelijk genoeg staan omschreven. De Arbeidsinspectie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wisten dat en haalden er een Europese richtlijn bij, maar die mag niet gebruikt worden, zegt de bestuursrechtbank. De richtlijn moet eerst in de Arbeidstijdenwet worden opgenomen voordat de Europese definitie 'arbeid en arbeidstijd' Mandemakers voor de voeten kan worden geworpen.
De onenigheid tussen de Arbeidsinspectie en Mandemakers heeft te maken met de reistijden van keukeninstallateurs die vanuit hun eigen huis naar de klant gaan. Volgens de Arbeidsinspectie begint voor de monteurs de werkdag op het moment dat ze thuis in hun bestelauto stappen en eindigt de werkdag als ze thuis zijn gekomen van hun laatste klant. Mandemakers rekent de eerste rit en de laatste echter niet tot de betaalde werktijd. Volgens het bedrijf vallen die ritten onder de gewone reistijden die iedereen heeft om op het werk te komen
3 Comments:
Ieder rechtgeaard bouwvakker krijgt,en personeelsminded bouwondernemer geeft een redelijke reistijdenvergoeding.
Mandemakers natuurlijk niet ...
Het enige recht dat zijn werknemers hebben, is het aanrecht dat ze in hun eigen tijd mogen plaatsen ......
Het gaat in deze zaak niet over betaling van de reistijd. Het is namelijk onjuist dat de reistijd onbetaald is.
Deze zaak gaat om de vraag of de reistijd (woon-werkverkeer) voor monteurs meetelt voor de arbeidstijd op een dag in de zin van de arbeidstijdenwet. Staat geheel los van de beloning.
"Dat heeft te maken met de Arbeidstijdenwet, waarin volgens de Raad van State de begrippen 'arbeid en arbeidstijd' niet duidelijk genoeg staan omschreven. De Arbeidsinspectie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wisten dat en haalden er een Europese richtlijn bij, maar die mag niet gebruikt worden, zegt de bestuursrechtbank. De richtlijn moet eerst in de Arbeidstijdenwet worden opgenomen voordat de Europese definitie 'arbeid en arbeidstijd' Mandemakers voor de voeten kan worden geworpen."
Europa is dus zo slecht nog niet Maar dan moet het in Nederland nog wel goed geregeld worden.
Een reactie posten
<< Home