Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, juli 11, 2009

Dorpshart Kaatsheuvel: discussie over financien en parkeren

KAATSHEUVEL – De aanleg van een grote parkeerkelder onder het nieuwe gemeentehuis in Kaatsheuvel maakt nog kans. De twee grootste coalitiepartijen Gemeentebelangen en CDA tonen zich in ieder geval voorstander van een ondergrondse parkeergarage, ook al zijn de kosten hoger dan een parkeerterrein bij de Werft. Ook het Loonse college ziet graag zo’n parkeerkelder, maar de kosten vormen vooralsnog het probleem.

Geld was donderdagavond toch een belangrijk thema bij de politieke discussie over het Bruisend Dorpshart. Neemt de gemeente een te groot financieel risico om Kaatsheuvel een nieuw levendig centrum te geven? De politiek is sterk verdeeld over die vraag. Het college wil voor een gemeentelijke bijdrage van 17,5 miljoen euro de plannen realiseren. Het gaat dan onder meer om de aanleg van een nieuw dorpsplein, nieuw gemeentehuis, multifunctioneel centrum (Carré), horeca en woningen.
Als de Loonse gemeenteraad eind juli met de plannen instemt, dan mag de combinatie Heijmans Vastgoed, Proper Stok en woningstichting WSG het werk uitvoeren. En die kans is groot.

Een meerderheid van de raad lijkt voor. „Het wordt tijd dat we nu echt door gaan pakken”, aldus Leon van Boxtel (Gemeentebelangen). Bij de commissies leefden wel veel vragen over de financiële onderbouwing van de plannen. Vooral de oppositiepartijen VVD, Groenlinks en PvdA toonden zich zeer kritisch, en waarschuwden voor financiële risico’s en tegenvallers in de toekomst. Zo houdt het college bijvoorbeeld rekening met twee miljoen aan subsidies voor het project, maar er is concreet pas een half miljoen binnen.
GroenLinks en PvdA gaven donderdag al aan eind deze maand tegen de voorstellen te stemmen. Volgens de partijen moet de gemeentelijke bijdrage terug naar zo’n 11 miljoen, zoals eerder de afspraak was. PvdA’er Peter Flohr lanceerde het idee om af te zien van de bouw van het Carré, een echt ‘gemeenschapshuis’ te bouwen en de bibliotheek in de brandweerkazerne te vestigen.
Vooral het karakter en architectuur van het nieuwe dorpshart zullen nog veel discussie opleveren, zo bleek donderdag. Vooral de omvang van het Carré is een gevoelig punt.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Als het aan de PvdA ligt rekken we de discussie nog eens 4 jaar.

13 juli, 2009  

Een reactie posten

<< Home