Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, juli 16, 2009

Links Loon vindt elkaar

De Loonse afdelingen van de PvdA en GroenLinks onderzoeken of zij in maart 2010 met één lijst de gemeenteraadsverkiezingen in gaan. Dinsdagavond gingen de leden van beide partijen, die op verschillende locaties vergaderde, akkoord met het voorstel van de fracties. “We kunnen nu aan de slag om onze plannen verder uit te werken”, aldus de fractievoorzitter Peter Flohr van de PvdA.

Naast de twee oppositiepartijen die in de Loonse gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, zijn ook D66 en de SP uitgenodigd om mee te doen. Locale D66-ers hebben hierop positief gereageerd. Ook de plaatselijk SP staat er positief tegenover. Door bundeling van krachten willen de partijen de versnippering op lokaal niveau tegengaan.

Volgens de PvdA en GL neemt een ‘spartelend’ gemeentebestuur teveel hooi op haar vork en kan ze haar plannen niet waar maken. Ook blijken ze niet in staat zijn om goed te kunnen communiceren met de burgers en schuiven ze problemen voor zich uit en ruziën ze over de financiën. Als voorbeeld noemen PvdA en GL de invoering van het afvalstoffensysteem, de overgang van Triangel naar de Twern, het accommodatiebeleid en de vele communicatiestoornissen met de inwoners en de ambtelijke organisatie, die het alleen kan bijbenen met hulp van veel externe krachten. Een ander breekpunt is het Bruisend Dorpshart.

Peter Flohr (PvdA): “Van de oorspronkelijke uitgangspunten voor is weinig over, en het bidbook is niet meer datgene waar met veel moeite instemming aan is gegeven. De tekorten lopen met miljoenen op een meerderheid in de gemeenteraad overschrijdt vrolijk eerder vastgestelde financiële grenzen, waardoor de komende jaren ten onrechte een veel groter beroep gedaan zal moeten worden op de inwoners. Ook zullen andere belangrijke projecten niet gerealiseerd kunnen worden”.

Voor de kiezers moet de samenwerking de keuze bij de gemeenteraadsverkiezing gemakkelijker maken: Eén progressieve combinatie óf één van de andere traditionele partijen. Volgens de (oppositie)partijen moet de hegemonie van de grootste coalitiepartijen van de laatste veertig jaar doorbroken worden. “Een duidelijker en meer vooruitstrevende koers voor de gemeente Loon op Zand”, is het devies. Daarnaast vinden ze dat ze samen sterker staan en er daardoor kansen ontstaan om het gemeentelijk beleid te veranderen.

Discussieer hier mee over dit onderwerp. Eenmalige registratie is nodig.