Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, juli 25, 2009

Miljoenendans

Het was een historische avond in Kaatsheuvel. CDA-wethouder Hans Waijers zei het donderdag niet zonder trots. 23 Juli gaat vooraan een belangrijke datum worden in de Kaatsheuvelse geschiedenis. Een politieke meerderheid stemde in met de ambitieuze plannen voor het Bruisend Dorpshart en dis mag de combinatie Heijmans Vastgoed, Propers Stok en WSG het nieuwe dorpshart gaan bouwen. Als het aan Waijers ligt verdwijnt de scepsis onder de bevolking nu snel. Het Bruisend Dorpshart komt er na al die jaren van discussie en plannenmakerij. En terecht. Het saaie Marktplein schreeuwt om een metamorfose.
Toch kan de vreugde over het raadsbesluit niet verhullen dat de gemeente Loon op Zand zich in een onzeker financieel avontuur stort. Met een gemeentelijke bijdrage van 17,5 miljoen euro met het lukken om de plannen te realiseren, concludeert het college, na een stevig gegoochel met cijfers. Dat is al 7 miljoen meer dan ooit de afspraak was. En keiharde garanties dat het voor 17,5 miljoen gaat lukken, kan het college niet geven. De ongetwijfeld pittige onderhandelingen met bouwer Heijmans over mogelijke bezuinigingen komen nog. Verder rekent het college zich rijk met nog niet verkregen subsidies en inkomsten uit een bouwplan (Sweensstraat-West) dat nog een lange weg te gaan heeft.
Kosten van megaprojecten lopen wel vaker uit de klauwen, zo leert de ervaring. En Loon op Zand heeft toch al geen beste reputatie als het gaat om kostenramingen. Het college kan zich in elk geval geen grote financiƫle miskleun permitteren. De discussie over architectuur van het nieuwe dorpscentrum wordt al lastig genoeg. Met forse kostenoverschrijdingen keert de scepsis over het Dorpshart weer terug. Het besluit op 23 juli 2009 mag geen historische vergissing worden.

2 Comments:

Anonymous Franske said...

En wie mag dit allemaal betalen ?

25 juli, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Laat de gemeente dan maar een Carre bouwen waar flink aan bezuinigd en geknipt wordt, zodat het een theatertje van niks wordt. Dan heb je straks een frut hokje waar je niks mee kan, waar geen fatsoenlijke voorstelling gegeven kan worden. Dan heb je goed geinvesteerd!

25 juli, 2009  

Een reactie posten

<< Home