Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, oktober 16, 2009

Gehandicaptenplatform wil zebrapaden terug in Kaatsheuvel


Kaatsheuvel – Het gehandicaptenplatform KLM wil dat bij oversteekplaatsen waar nu suggestiestrepen liggen, de zebrapaden terugkeren. Steeds meer zebrapaden verdwijnen, omdat het schijnveiligheid zou zijn.

Op de dag van de witte stok, gisteren, werd door het platform in de Marktstraat op één helft van een oversteekplaats een zebrapad neergelegd. Het wilde hiermee aantonen dat zebrapaden wel degelijk veiliger zijn.

Daarnaast pleit het platform voor de aanleg van klanktegels, een geribbelde tegel die een blinde met zijn stok kan voelen. Een 25-tal personen uit de gemeente, waaronder veel mensen uit de politiek, waren uitgenodigd om zelf de proef op de som te komen nemen.

Geblinddoekt staken ze, weliswaar onder begeleiding, en gewapend met een “witte stok” de Marktstraat over. Zo konden ze zelf ondervinden hoe het verkeer reageert op een zebrapad en wat een blinde ervaart als hij oversteekt. Al snel kwamen de proefpersonen erachter dat auto’s bij de suggestiestrepen gewoon doorreden en er bij het zebrapad netjes werd gestopt.

Ook de klanktegels die bij de oversteekplaats waren neergelegd bleken houvast te geven. De meeste moeite hadden de genodigden echter met het geblinddoekt lopen. “Je raakt totaal je oriëntatievermogen kwijt”, vertellen ze. Ook wijkagent Ed Dermoise vraagt zich herhaaldelijk of hij nog niet aan de overkant is.

De gemeente Loon op Zand is volgens het platform op de goede weg. Zo zijn er onlangs drie zebrapaden in de gemeente aangelegd.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Suggestiestrepen... alleen 't woord al. Duidelijkheid is nodig in 't verkeer! De "hele wereld" kent 't fenomeen zebrapad.

16 oktober, 2009  

Een reactie posten

<< Home