Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, oktober 13, 2009

Bieb verbijsterd over studie Loon op Zand


Tot haar verbazing zwengelt het college in Loon op Zand de discussie aan over het wel of niet openhouden van twee bibliotheken in de gemeente. „Dit komt voor ons compleet uit de lucht vallen.”


KAATSHEUVEL – Bibliotheek Midden- Brabant voelt zich totaal overvallen door de discussie over het wel of niet openhouden van twee bibliotheken in de gemeente Loon op Zand. Volgens directeur Saskia Leferink (Publieksdiensten) heeft ze in het Brabants Dagblad moeten lezen dat er een onderzoek komt naar het bibliotheekwerk in Loon op Zand. Belangrijke vraag daarbij is of een gemeente van de omvang van Loon op Zand wel twee vestigingen (in Kaatsheuvel én Loon op Zand, red.) in stand moet houden. Als het antwoord nee is, dreigt met name sluiting van de bieb in de kern Loon op Zand. „En dat zou een heel slechte zaak zijn”, stelt Leferink. „ Het is een voorziening waar de inwoners hard voor hebben gestreden.” Ze noemt de gang van zaken tamelijk verbijsterend. „Dit komt voor ons echt compleet uit de lucht vallen. Zo’n discussie is nog nooit met ons gevoerd”, stelt Leferink. „ Nu blijken we afgelopen vrijdag snel een mailtje gekregen te hebben vanuit het gemeentehuis, waarin kort één en ander wordt uitgelegd. Maar over zo’n belangrijk onderwerp voer je toch normaal overleg.”

Het onderzoek naar het bibliotheekwerk heeft vooral te maken met de financiële positie van de gemeente. De komende jaren zijn forse bezuinigingen nodig. Het college wil graag inzicht in het gebruik van de bibliotheken, vooral ook met het oog op toenemend internetgebruik en andere ontwikkelingen.
„We willen zo’n bieb niet zomaar dichtgooien”, benadrukt wethouder Hans Waijers (CDA, financiën). „Zulke zaken moeten goed onderzocht worden.”

Bij de Bibliotheek Midden-Brabant speelt de discussie over een eventuele sluiting van een van de twee bibliotheken in de gemeente Loon op Zand totaal niet, aldus Leferink. „ De biebs in Kaatsheuvel en Loon op Zand worden allebei druk bezocht. Het is goed om in beide dorpen zo’n voorziening te hebben, vooral voor ouderen en jongeren. Je zit toch met de afstand tussen beide dorpen. En als zo’n ingrijpend besluit wordt genomen, draai je dat later nooit meer terug.”
Een sluiting van de vestiging in Kaatsheuvel lijkt in ieder geval niet aan de orde. De bieb moet een plek krijgen in het toekomstige multifunctioneel centrum (Carré) bij het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. „Maar ook die plannen zijn nog pril”, aldus Leferink.

2 Comments:

Blogger janijsel said...

mensen, denk nu eens na 2 bibliotheken , 2 sporthallen en 3 culturele centrums in 1 gemeente dat kan toch niet en is daarom ook onverantwoord .

13 oktober, 2009  
Blogger Unknown said...

Het lijkt mij heel onwenselijk om de bibliotheek in Loon op Zand te sluiten. Ik zou veel gebruikers willen oproepen om de bijeenkomst van maandag 19 oktober v.a. 19.30 op het gemeentehuis in Kaatsheuvel bij te wonen. Dan kunt u uw zegje doen m.b.t. eventuele sluiting.
20 jaar geleden was hier een bibliobus, we gaan toch wel stappen vóóruit, en niet achteruit?
Ik hoop tot morgenavond!!

18 oktober, 2009  

Een reactie posten

<< Home